Home
het nieuwsoverzicht
de agenda van ZPV
ZPV-werkgroepen
de nieuwsbrieven Power to the People
info over salderen
FAQ`s: veelgestelde vragen
techniek
Reparatie Service
links naar PV-websites
lid worden
donaties
contact met ZPV opnemen

FAQ's

  • Wat is een zonnestroompaneel precies ?
    Een zonnestroompaneel bestaat uit een glasplaat en een kunststof plaat met hiertusssenin een aantal in serie geschakelde zonnecellen. Een zonnecel is een zeer dun plakje materiaal dat zonlicht omzet in gelijkstroom. Er zijn zonnecellen uit allerlei soorten materiaal. Het meestgebruikte materiaal heet 'polykristallijn silicium'. Panelen met dit materiaal zijn blauw van kleur. Iets donkerder zijn de 'mono-kristallijne' zonnecellen; ze zijn iets duurder maar hebben een iets hoger rendement.

  • Wat is het verschil tussen Watt en Wattpiek ?
    Watt is een eenheid van vermogen. Nu hangt bij een zonnestroompaneel het geleverde vermogen af van de hoeveelheid zon die er op valt. Daarom is door de fabrikanten onderling afgesproken dat ze aan elk paneel een getal toekennen dat aangeeft welk vermogen dat paneel onder ideale (laboratorium) omstandigheden levert. Dit getal is het aantal Wattpiek. Een paneel van 100 Wattpiek (100 Wp) levert dus onder ideale omstandigheden 100 W. Rekent u op uw dak op 80% van het wattpiek-getal als uw panelen pal op het zuiden zijn gericht onder een hoek van 35 graden met de horizon.

  • Wanneer produceert een zonnestroompaneel stroom ?
    Zodra er licht op valt, produceert een zonnepaneel stroom. Hoe meer licht hoe beter. Ook bij bewolkt weer produceren zonnepanelen stroom. Niet veel, maar toch...

  • Wat heb ik aan een zonnestroompaneel op mijn huis ?
    Zonnestroompanelen kunnen een aardig deel van het stroomverbruik van uw huishouden opvangen. Bijvoorbeeld: 3 panelen à 185 Wp produceren bij elkaar zo'n 450 kilowattuur per jaar. Dit is pakweg 13 % van het verbruik van een gemiddeld huishouden. Hoe meer hoe beter.

  • Heb ik accu's nodig ?
    Er bestaan twee soorten systemen: systemen met accu's waarin de opgewekte stroom wordt opgeslagen (autonome systemen) en systemen waarin de opgewekte stroom wordt omgezet in 230 V wisselstroom, gelijk aan de stroom van het lichtnet (netgekoppelde systemen). Bijna alle zonnestroompanelen op woonhuizen zijn netgekoppeld. Deze hebben geen accu's nodig. Stekker in stopcontact: klaar is Kees!

  • Kan ik een zonnestroompaneel op mijn caravan-tuinhuisje-boot plaatsen ?
    In combinatie met een acculader en accu's (dit heet een autonoom systeem) kunnen zonnestroompanelen prima voldoen op uw recreatiehuisje, caravan of boot. U hebt hiervoor 24V gelijkstroomapparaten nodig.

  • Hoeveel zonnestroompanelen heb ik nodig om al het stroomverbruik in mijn huis te dekken ?
    1 zonnestroompaneel van 200 Wp produceert 160 kWh per jaar. Als u 3000 kWh per jaar verbruikt, hebt u 3000/160 = 19 panelen van 200 Wp nodig. U mag zonder problemen zelf 3 panelen van 200 W (ca. 6 vierkante meter) op uw dak plaatsen. Wilt u meer panelen, dan kan dat maar dan hebt u een extra groep in de meterkast nodig.

  • Heb ik vergunning nodig van de gemeente als ik zonnestroompanelen wil plaatsen ?
    Alleen als u in een monument of beschermd stadsgezicht woont. Er is overigens een meldingsplicht. Informeer in geval van twijfel bij uw plaatselijke Bouw- en Woningtoezicht.

  • Waar moet ik op letten als ik zonnestroompanelen wil laten installeren ?
    U moet een schuin of plat dak hebben met onbelemmerd uitzicht op het zuiden. De panelen moeten zo veel en zo lang mogelijk zonlicht kunnen ontvangen. Voor een schuin dak is oriëntatie tussen zuidoost en zuidwest prima.

  • Zijn er doe-het-zelf zonnestroompaketten ?
    U kunt in princpe elk onderdeel los kopen en monteren: paneel, omvormer, montage materiaal etc. Veel leveranciers bieden DHZ-pakketten aan met b.v. 3 panelen van 185 Wp en bijbehorende omvormer.

  • Is zonnestroom duur ?
    Dat hangt ervan af. Het is in elk geval uw eigen stroom, en het is de allergroenste stroom die er bestaat. Een DHZ-pakket met 3 panelen van 190 Wp, omvormer en montage materiaal vindt u (in 2012) voor ca. € 1000. De daarmee opgewekte 450 kWh bespaart u jaarlijks ruim € 100 aan stroomkosten. In tien jaar is uw PV-installatie terugverdiend. Daarna geniet u nog minimaal 15 jaar van gratis (!) stroom.

  • Wat voor soort stroom produceert een zonnestroompaneel ?
    Gelijkstroom. U hebt een omvormer (inverter) nodig om er in uw huishouden gebruik van te kunnen maken, of een acculader om er accu's mee te laden (bijvoorbeeld in uw caravan of boot).

  • Wat gebeurt er als mijn panelen meer stroom produceren dan mijn apparaten nodig hebben ?
    In dat geval gaat het overschot terug het openbare net in. De meter in de meterkast dient dan terug te draaien. Als de meter dat niet doet, levert u in feite gratis stroom aan uw leverancier. Zie s.v.p. de volgende vraag.

  • Mijn panelen produceren meer stroom dan mijn apparaten nodig hebben en de meter in de meterkast draait niet terug. Wat nu ?
    U hebt dan b.v. een meter met terugloopblokkering, of een digitale meter zonder telwerk voor het terugleveren. Vraag uw netbeheerder schriftelijk om de meter te vervangen door een exemplaar dat teruglevering meet (laat u niet met een kluit in het riet sturen want de netbeheerder is wettelijk verplicht dit te doen). Bij sommige netbeheerders moet je eenmalig voor deze nieuwe teller betalen.

  • Wat is 'salderen' precies ?
    Salderen betekent 'verrekenen' : door u zelf geproduceerde stroom wordt afgetrokken van door u -bij het energiebedrijf- afgenomen stroom; u betaalt alleen het verschil.
    Wettelijk mag u tot 5000 kWh zelf geproduceerde elektriciteit salderen; sommige energiebedrijven gaan nog verder en kennen niet eens een limiet. Meer informatie is te vinden onder onze link Salderen.

  • Verbruikt een zonnestroompaneel 's nachts stroom ?
    Als er niet genoeg zonlicht op de panelen valt, leveren ze geen elektriciteit meer. De omvormer verbruikt dan zelf nog zo weinig stroom dat veel meters dat niet eens kunnen registreren. Een omvormer voor 600 Wp aan panelen verbruikt 's nachts in een heel jaar ca. 0.5 kWh.

  • Hoeveel energie kost het om een zonnestroompaneel te fabriceren ?
    De schattingen verschillen. Fabrikanten zijn geneigd anderhalf jaar stroomproductie van het paneel te rekenen. Greenpeace rekent 3 jaar stroomproductie van het paneel.

  • Betaalt een zonnepaneel zich ooit terug ?
    Zonnepanelen leveren elektriciteit die u zelf verbruikt. Gratis. Zonnepanelen zijn een investering met een rendement waarvan de hoogte afhangt van de elektriciteitsprijs. Uitgaande van de prijzen voor zonnepanelen en de kWh-kosten in 2012 kunt u rekenen op een terugverdientijd van ca. 10 à 12 jaar. Voorwaarde is een oriëntatie van de panelen ongeveer op het zuiden. De grootte van de PV-installatie maakt in dit verband weinig uit, zolang u de opgewekte elektriciteit maar zelf verbruikt.

  • Heeft het zin om panelen te plaatsen op een plat dak ?
    Zonnestroompanelen op een plat dak plaatsen gaat heel goed en is niet moeilijk. Er zijn speciale doe-het-zelfpaketten voor.

  • Moet er gehakt en gebroken worden als ik zonnestroompanelen laat of ga plaatsen ?
    Nee. Er is alleen een opening in het dakbeschot nodig om de stroomkabel door te laten. Bij sommige systemen worden dakpannen vervangen door de zonnestroompanelen.

  • Kan ik ook panelen op de gevel aanbrengen of heb ik dan een vergunning nodig ?
    Er bestaan panelen die u met behulp van een speciale beugel tegen de gevel kunt monteren. U hebt dan een soort zonne-afdakje. Informeert U bij de lokale overheid of er een bouwvergunning nodig is.

  • Hoe weet ik of mijn panelen werken ?
    Meten is weten. Mocht u geen aparte meter hebben dan kunt u op een zonnig middaguur alle andere groepen in de meterkast van de huisinstallatie even uitschakelen. De groep met de aangesloten omvormer en panelen moet er dan voor zorgen dat de elektriciteitsmeter achteruitdraait.

  • Krijg ik geld terug van de elektriciteitsmaatschappij als de meter terugdraait ?
    Uw stroomrekening gaat omlaag omdat u minder stroom van het energiebedrijf betrekt. Reken bij 3 panelen van 190 Wp op een stroomrekening die ongeveer 100 Euro per jaar lager is. U hebt recht op een meter waarvan het telwerk terugdraait, dat wil zeggen tot een maximum van 5000 kWh teruggeleverde stroom per jaar.

  • Heb ik een speciale elektriciteitsmeter nodig ?
    Dat hangt er van af. Zit er in de meterkast een 'oude' analoge meter (met een telwerkje en 'wieltje', een z.g. ferrarismeter), dan hebt u geen probleem. Zo'n meter mag wettelijk blijven hangen. Hebt u een elektronische meter, dan kan het zijn dat deze niet terugdraait. U kunt sinds 1 juli 2004 van uw energieleverancier eisen dat de meter vervangen wordt door een [digitale] meter die ook teruggeleverde stroom meet. Deze meters bestaan. Een voorbeeld is de Landis & Gyr Dialog ZMD410-meter verkrijgbaar bij Siemens. Uw energiebedrijf rekent voor vervanging eenmalig een bedrag.

  • Hoeveel subsidie krijg ik op zonnestroompanelen, en wie moet ik daarvoor benaderen ?
    Zie de pagina subsidies. De ZPV propageert een fatsoenlijke en royale terugleveringsvergoeding zoals die in Duitsland bestaat. Over het Nederlandse subsidiebeleid - korte, overdadige subsidies waarvoor een loting geldt - is de ZPV bepaald niet juichend.

  • Hoe lang gaan zonnestroompanelen mee ?
    Dat weet niemand, maar het is wel erg lang. Reken op minstens 25 jaar voor de panelen en 10 jaar voor de omvormers. Veel leveranciers garanderen dat hun panelen na 25 jaar nog een opbrengst hebben van minimaal 80 %.

  • Kan ik met mijn Euro's het milieu voordeliger van dienst zijn dan door zonnestroompanelen aan te schaffen ?
    Jazeker. Helemaal geen energie verbruiken kost niks en is zeer milieuvriendelijk! Weinig energie verbruiken kost heel weinig. Ga zo maar door. Energie besparen is dus heel verstandig. Als investering kan een zonneboiler overigens voordeliger zijn dan zonnestroompanelen. Dit komt doordat zonneboilers een hoger rendement hebben en uit goedkopere materialen zijn vervaardigd dan high-tech zonnestroompanelen.

  • Werken zonnestroompanelen als het vriest ?
    Als er zon op de panelen valt en ze zijn niet besneeuwd of berijpt, dan doen ze keurig hun werk. Zelfs op 21 december.

  • Geven zonnestroompanelen gevaarlijke straling af ?
    Kletskoek. Het zijn gelijkstroomapparaten. De omvormer kan storing geven op radio-ontvangst (net zoals een TL-buis dat kan doen).

  • Kan de bliksem in mijn zonnestroompanelen slaan ?
    Bliksem kan overal in slaan. Zonnepanelen zijn overigens geen bliksemafleiders. Er zijn gevallen bekend waarbij omvormers defect raakten bij blikseminslag vlakbij de installatie. Bij het Oceanium in Rotterdam brak in 2007 na blikseminslag brand uit in de kabels onder de panelen.

  • Is het veilig om zonnestroompanelen op het dak van mijn huis te hebben ?
    Niet veiliger of onveiliger dan dakpannen.

  • Moet ik zonnestroompanelen regelmatig schoonmaken ?
    Ze staan schuin en daarom blijft er maar heel weinig vuil op liggen. Vogelpoep spoelt er af. Eenmaal per jaar afnemen met lauw water is meer dan genoeg.

  • Moet ik mijn zonnestroompanelen apart laten verzekeren ?
    Goede vraag. Vaste panelen vallen onder de verzekering van uw huis. Losse panelen (in bakken of op frames met ballast op het platte dak) zijn voor sommige verzekeringsmaatschappijen losse voorwerpen die apart moeten worden verzekerd.

  • Waar kan ik zonnestroompanelen kopen ?
    Er zijn diverse leveranciers die u via Internet kunt benaderen. U kunt ook uw energiebedrijf bellen.

  • Is het beter om groene stroom te kopen of om zonnestroompanelen te laten installeren ?
    Dit beslist u zelf. Als het even kan doet u allebei.


naar boven


doorzoek ZPV-site



ZPV op social media

ZPV op Twitter ZPV op Facebook


ZPV-daken



Prijs van ruwe olie