Home
het nieuwsoverzicht
de agenda van ZPV
ZPV-werkgroepen
de nieuwsbrieven Power to the People
info over subsidies
info over salderen
FAQ`s: veelgestelde vragen
techniek
Reparatie Service
links naar PV-websites
lid worden
donaties
contact met ZPV opnemen
archief met nieuwsberichten


Archief 2011

In dit archief vindt U alle nieuwsberichten vanaf 1 januari 2009.
2022 - 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009
DEC

Nieuwsbrief Power to the People nr.5 is klaar

jaar
28

Met blijdschap geven we kennis ... de vijfde nieuwsbrief Power to the People van 2011 is uit. Wederom een welgevuld en veelzijdig exemplaar. Enkele onderwerpen uit het ZPV-lijfblad: uitgewerkte metingen aan twee micro-omvormers, een verslag van de Algemene Leden Vergadering, Nederland als vieste jongetje van de klas, 2012 wordt PV-actiejaar, verenigings-info en nog veel meer. De redactie wenst U veel leesplezier. De PttP is uiteraard te vinden bij de Nieuwsbrieven.

h.srv naar bovenDEC

De Power to the People 2011-5 komt eraan!

jaar
13

De redactie van de PttP, onze nieuwsbrief, is hard bezig het komende nummer van onze nieuwsbrief samen te stellen. De deadline is overmorgen en dan gaat de afdeling Opmaak aan het werk. We hopen u rond de kerst te voorzien met nummer 5, waarin o.a. het jaarverslag, vergelijkende test met micro-omvormers, en nog veel meer.

f.wld naar bovenDEC

Weigeren, dus

jaar
6

Wat doet als u iets krijgt aangeboden waar u helemaal geen baat bij heeft? Sterker nog, waarvan het vermoeden bestaat dat het ding alleen maar is ontworpen om iemand anders te verrijken ten koste van u, de klant? Weigeren dus. Niet accepteren, buiten de deur houden. Zo ook met de slimmer meter. U heeft hier helemaal geen baat bij. De partij die zo nodig die dingen uitrolt, bepaald wel. Winstmaximalisatie. Daar gaat het om, met een groen randje. Het ding wordt gepresenteerd onder het motto "energiebespraren". Dit beticht krgen we van PolderPV: Verhagen heeft herbevestigd: Iedereen die geen trek heeft in sluwe meters mag die dingen (gaan vanaf 1 januari massaler "uitgerold" worden) WEIGEREN. Het staat letterlijk in zijn eigen brief. Meermalen zelfs ... (Zegt het voort!) (en dat doet de ZPV bij deze) bron: slimme meter op PolderPV Mvgr....

f.wld naar bovenNOV

Fonds voor duurzame energie bepleit

jaar
17

D66 Kamerlid Stientje van Veldhoven heeft het initiatief genomen voor de inrichting van een Duurzame Energie Fonds. Uit dit fonds kunnen particulieren en bedrijven goedkoop geld lenen om de aankoop van zonnepanelen of zonneboilers te financieren. De lening kan makkelijk gedurende tien jaar worden afbetaald; men bespaart immers meteen op de kosten van energie. Na die tijd is men dan producent van gratis, duurzame zonnestroom.

Doel van het fonds is om over acht jaar (mijlpaal 2020) één miljoen huishoudens en bedrijven duurzame energie te laten produceren. Een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt het initiatief van D66 te steunen. Het ministerie van Economische Zaken noemt het plan van Van Veldhoven positief, maar wacht af. What else is new...?

Links:
NOS-bericht over het initiatief
video-interview met D66 kamerlid Stientje van Veldhoven

h.srv naar bovenNOV

Plantenwas voor zonnecellen

jaar
8

Onderzoekers van de TU Delft hebben de invloed van UV-straling op de buitenste laag van plantenbladeren onderzocht. Ze kwamen tot enkele verrassende bevindingen die wellicht bruikbaar zijn voor zonnecellen.

In hun artikel UV protective coatings: A botanical approach analyseerden Urjan Jacobs, Ger Koper en Bob Ursem de waslaag (cuticula) op de naalden van de dennesoort pinus mugo. Exemplaren van groeiplaatsen hoog in de Alpen blijken een beschermingslaag uit was te ontwikkelen met daarin andere stoffen dan gelijke dennen uit de Leidse Hortus. De waslaag houdt daardoor meer van de schadelijke UV(A en B)-straling uit zonlicht tegen; een nuttige aanpassing voor planten die boven de 2000 m moeten overleven.
Er is echter meer. De alpine dennen bezaten in hun waslaagje ook nog bepaalde fluorfosfor verbindingen; deze hebben de voor planten prettige eigenschap dat een groot deel van de energierijke UV-straling in zichtbaar blauw licht wordt omgezet, direct bruikbaar voor fotosynthese!

Mocht het mogelijk zijn om deze plantenwas als coating op zonnecellen aan te brengen, dan biedt dat diverse voordelen: de waslaag is water- en vuilafstotend, de cellen verouderen minder snel en ze hebben ook nog een hoger rendement. Zoals de onderzoekers het verwoorden:

... solar cells that now only exploit part of the solar spectrum could be made more efficient by adding a fluorescent coating. In doing so it converts an unexploited high-energy fraction into useful radiation.
Artikel:
(Progress in Organic Coatings, Volume 58, Issues 2-3, 1 February 2007, Pages 166-171; doi:10.1016/j.porgcoat.2006.08.023)
Auteurs:
ir. Urjan Jacobs, dr. ing. Ger Koper en drs. ing. Bob Ursem, (Chemical Engineering en Botanische Tuin TUDelft)
Met dank aan ZPV-collega Maaike Riemersma De Feyter

h.srv naar bovenNOV

Subsidie Meer Met Minder

jaar
7

Een van onze leden maakte ons attent op de regeling Meer Met Minder. Wie de Energie Index (E.I.) van zijn woonhuis fors weet te verbeteren, kan een bedrag van € 300 à 750 tegemoet zien.

Meer over deze regeling is te vinden op onze pagina over Subsidies. Met dank aan een ervaren mede-ZPV-er!

h.srv naar bovenOKT

Algemene Ledenvergadering ZPV Zwolle

jaar
30

Earthship Zwolle 45 leden van de ZPV waren gisteren aanwezig op de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. De meeting werd gehouden in het Earthship Zwolle. Voordat de vergadering begon was er een rondleiding door het gebouw en over het prachtige "doe"park waarin het Earthship is gelegen. Op de vergadering werden de activieteiten van de vereniging besproken, kwamen de cijfers op tafel en werden vereniginsgaangelegenheden besproken. Aansluiten was een presentatie van een microwindmolen- en windstroom/PV-stroom omvormerfabrikant SWEA uit Den Bosch. Klik op Powerpoint presentatie ALV 29 oktober 2011 en u kunt de plaatjes van de presentatie downloaden en bekijken.

f.wld naar bovenOKT

Algemene Ledenvergadering

jaar
27

Vergeet u niet: overmorgen, zaterdag 29 oktober, is de Algemene Ledenvergadering van de ZPV: Zwolle, Earthship, Doe-Park Nooterhof (website www.doeparknooterhof.nl). De agenda hebt u gehad via de nieuwsflits en via de Power to the People 2011-4. Tot zaterdag, het bestuur.

f.wld naar bovenOKT

Contributie betalen!

jaar
25

Bent u lid van de ZPV die uw contributie voor 2011 nog niet heeft betaald? Checkt u even alstublieft. Graag uw bijdrage van 10 euro storten op rekening nummer Triodos 78.67.97.959 tnv ZPV met vermelding "contributie 2011".

f.wld naar bovenOKT

Nieuwsbrief PttP oktober is uit !

jaar
21

Weer mag een lekker dikke editie van onze nieuwsbrief Power to the People het zonlicht aanschouwen: liefst 19 advertentievrije pagina`s telt de oktober uitgave van het digitale ZPV-lijfblad met onder andere Vrije val PV prijzen, energieneutrale woningen, 86 landen met windenergie, de race der titanen, en een uitnodiging voor de Algmene Ledenvergadering op 29 oktober a.s. Nu allemaal te vinden bij de Nieuwsbrieven.

h.srv naar bovenOKT

WijWillenZon: wegens succes verlengd

jaar
18

De gezamelijke inkoop actie van Stichting Urgenda - met de projectnaam WijWillenZon - is zoals bekend een groot succes geworden. Sinds de start in november vorig jaar zijn tienduizenden panelen en bijbehorende omvormers geleverd aan particulieren en bedrijven. Het materiaal werd vooral in China gekocht tegen prijzen die op dat moment ongeveer 30 % onder de marktprijzen lagen.

Nu nog goedkoper

Op de wereldmarkt zijn de PV-prijzen intussen verder gedaald. WijWillenZon biedt nu de mogelijkheid om tot 11-11-11 nogmaals PV-materiaal te bestellen tegen nog weer lagere kosten. Het gaat om dezelfde vier pakketten A t/m D die al eerder werden aangeboden. Het kleinste pakket D - met 3 keer 190 Wp en Steca omvormer - wordt nu voor € 1050 aangeboden i.p.v. € 1350 vorig jaar; dat is weer bijna een kwart goedkoper.

Voor de gelegenheid werkt WWZ deze keer samen met de actie ik spring over in het kader van de Dag van de Duurzaamheid, op 11 november 2011. Die vormt dan meteen de deadline voor bestellingen en afsluiting van de nieuwe actie.

h.srv naar bovenOKT

Energie compensatie door zonnige portal

jaar
11
do the bright thing

De productie van apparaten kost vaak meer energie dan dezelfde apparaten gedurende hun leven verbruiken. Zo kost het maken van een iPad ca. 200 kWh - terwijl het ding in vijf jaar leeftijd ca. 50 kWh opmaakt. Zou het niet mooi zijn om al bij de aanschaf het opwekken van de benodigde energie voor de productie te kunnen regelen ? En natuurlijk m.b.v. zonne energie? Bovendien liefst zonder extra kosten?

Do The Bright Thing

Door aankopen te doen via de webportal Do The Bright Thing zijn al die doelen in één klap te realiseren. Het werkt als volgt.
Bij elke aankoop via de portal ontvangt deze van de leverancier van het apparaat een commissie. Deze vergoeding wordt vervolgens geïnvesteerd in zonnepanelen, soms gebruikt als onderpand voor een lening bij een bank. De lening wordt dan terugbetaald door de opgewekte elektriciteit. Binnen 60 dagen na de aankoop worden de panelen ergens in de wereld geplaatst; je ontvangt een mailtje met daarin de locatie en het project waar de panelen terechtkomen. Over een periode van twintig jaar moeten de panelen dan even veel energie opwekken als de productie van het aangeschafte apparaat heeft gekost.

Projecten en producten

De Portal ging afgelopen juli echt van start. Op dit moment zijn er daarom nog weinig projecten maar wel veel plannen. Via de DTBT-portal kun je verder van alles kopen: computers, foto-toestellen, speelgoed, software, accessoires etc.

Links
Do The Bright Thing
item over DTBT op New Energy.tv

h.srv naar bovenOKT

Zonnepanelen controleren!

jaar
10

Vandaag is het de dag van actie 10:10, Wat doe jij uit? Iedereen wordt aangespoord om niet-noodzakelijke elektrische apparaten en verlichting uit te schakelen en de noodzakelijke elektrische apparaten en verlichting spaarzaam te gebruiken. Voor leden van onze vereniging geldt: alle zonnepanelen nakijken en schoonmaken, omvormers controleren om de productie nmaximaal te krijgen en te houden. Actie-website:WATDOEJIJUIT

f.wld naar bovenSEP

Algemene Ledenvergadering op 29 oktober a.s.

jaar
24

Op zaterdag 29 oktober wordt de Algemene Ledenvergadering van de ZPV gehouden. Leden, noteert u alvast: ALV-ZPV Zwolle, Earthship, Doe-Park Nooterhof (website www.doeparknooterhof.nl). Nadere mededelingen volgen binnenkort via een nieuwsbrief en via de komende Power to the People 2011-4.

f.wld naar bovenSEP

Gereed voor actie

jaar
17

de kraam van de ZPV op de Duurzaamheidsmarkt in Roermond, 17 sept 2011, voor de opening. De ZPV heeft een hele mooie kraam waarmee we op duurzaamheids-, milieumarkten en braderiëen staan. Het is dit jaar een druk, lang en soms nat seizoen geweest. Vandaag stond een van de kramen (er is een "noordelijke" en een identieke "zuidelijke" kraam, gestationeerd respectievelijk boven en beneden de grote rivieren) op de duurzaamheidsmarkt in Roermond. Het is altijd moeilijk om de kraam te fotograferen: zonder mensen zie je de kraam goed maar dan lijkt het alsof de markt niet wordt bezocht; met mensen zie je de kraam niet meer!. Dus ditmaal werden de bemanning en bezoekers even naar de kant gedirigeerd om de kraam op z'n mooist te fotograferen. Dit weekend is/was de ZPV met kraam actief in Roermond, Deventer en Volendam. Alle vrijwilligers en natuurlijk ook de bezoekers: reuze bedankt.

f.wld naar bovenSEP

Zonneveer "Solvir 5" in Leiden

jaar
4

het is wel donker onder die brugVandaag deed het zonneveer Solvir 5 de stad Leiden aan in het kader van een landelijke promotietoer. De redactie van Power to the People voer een stukje mee. In de komende Power to the People leest u meer over de boot, de techniek erachter en over zijn ontwerper. Reden voor de promotietoer is dat de boot alweer 12 jaar in de vaart is en al verbazingwekkend veel kilometertjes heeft afgelegd. Onderdelen beginnen slijtage te vertonen en moeten worden vernieuwd om haar nog eens 12 jaar varend te houden.

f.wld naar bovenSEP

Donatie 'veteranen' OK4E's

jaar
3

Een gulle gever heeft vier gebruikte OK4E's die hij nog had liggen gedoneerd aan de ZPV. We gaan deze omvormertjes binnenkort testen en dan komen ze ter beschikking aan ZPV leden die nog OK4E's hebben maar waarvan er eentje stuk is gegaan. De inventaris aan 'veteranen' OK4E's is op dit moment 3 stuks, en dat kunnen er straks dus 7 worden.
Heeft u toevallig zelf nog ongebruikte OK4E's in de kast liggen en u wilt ze aan de vereniging doneren, neemt u dan contact op met de secretaris.

f.wld naar bovenAUG

Zonnepanelen in ruil voor asbest

jaar
22

Asbest van het dak afhalen, zonnepanelen erop leggen. Deze deal is de provincie Overijssel overeengekomen met liefst 115 agrarische bedrijven in haar regio. Die hebben per geval recht op maximaal € 50 duizend aan subsidie.

De provincie stelt 3,4 miljoen euro beschikbaar om 116000 m2 asbest van de bedrijfspanden te verwijderen en daarvoor in de plaats 14500 zonnepanelen te plaatsen. Daarmee kunnen de agrarieërs voor 57 % in hun eigen energiegebruik voorzien. Anders gezegd leveren de panelen elektrische energie voor ca. 850 huishoudens.

Overijssel heeft als streven om in 2020 totaal 20 % energie te halen uit duurzame bronnen. Binnenkort wordt de regeling geëvalueerd om te kijken naar een voortzetting ervan in 2012.

Links:
subsidie-info provincie Overijssel
asbestvanhetdak.nl

h.srv naar bovenAUG

Vragende ogen

jaar
19

Deze kinderen stonden met vragende ogen bij onze stands met zonnepanelen op de braderie van 6 Augustus 2011 te Edam.
Wij hebben de PLICHT hun een schone en bewoonbare en geen leeg geroofde stinkende en met radioactief afval vervuilde PLANEET AARDE na te laten.

Een mail met deze strekking is na afloop van de braderie verstuurd naar de gedeputeerde in Noord Holland met de portefeuile voor milieu en alternatieve energie zaken, de heer Jaap Bond, en tevens naar de wethouder van milieu in Volendam-Edam, de heer Dorus Luyckx, waar wij nauw mee samenwerken.

f.wld naar bovenAUG

Mijlpaal!

jaar
3

Met enige trots mogen we u melden dat het totale opgestelde zonnestroomvermogen bij de leden van onze vereniging sinds 1 augustus boven de 3.000.000 Wp is gekomen, ofwel hoger dan 3 MWp. In het kolommetje rechts op deze site houden we de officiële stand bij. Officieel, want we weten dat heel wat leden er na een jaartje of zo panelen bij kopen omdat ze de smaak te pakken hebben gekregen. Zonnestroom werkt nu eenmaal verschrikkelijk verslavend!

f.wld naar bovenJUL

Zonvogel start project Zeewolde I

jaar
27

Zonvogel is een cooperatie van vanzelfleveraars. Heel eenvoudig: je zonnepanelen liggen niet op je eigen dak maar ergens anders, bij wijze van spreken op het clubgebouw van de cooperatie. De opbrengst van de panelen worden door de energieleverancier verrekend met je eigen verbruik. Dit is een goede mogelijkheid voor bijvoorbeeld huurders om zonnestroom op te wekken. En je hoeft niet eens lid te zijn van de ZPV!
Meer informatie op de website van zonvogel

f.wld naar bovenJUL

Nieuwsbrief PttP nr.3 is uit

jaar
9

Sinds gisteren hoort'ie weer overal op de salontafels te liggen of lacht'ie ons vanaf een zuinig LCD-scherm tegemoet: de nieuwste nieuwsbrief Power to the People, nummer 3 alweer van 2011. Een lekker dikke vakantie-editie.

Ook dit exemplaar wordt weer per mail naar alle leden verstuurd; het is nu al te vinden bij de Nieuwsbrieven.

h.srv naar bovenJUL

ZPV op Kennedymarkt in Someren

jaar
5
ZPV-kraam in Someren

Welbekend bij de echte hardcore wandelaars is de jaarlijkse Kennedymars in het Barabantse Someren. Liefst 80 km zijn er af te leggen, in pakweg 20 uur, waarvan het makkelijkste deel al in de nacht wordt gelopen.

Rondom de mars worden heel wat evenementen georganiseerd. Één daarvan is de markt met ongeveer 250 kramen.
De markt was drukbezocht en leverde ook flink wat aanloop op voor de ZPV-kraam. Weer viel op dat er heel wat misverstanden rondom zonne-energie moeten en kunnen worden rechtgebreid. Bezoekers zijn meestal verbaasd over het meevallende kostenplaatje en de terugverdientijd voor een PV-installatie. Vrijwel iedereen begint over de degelijke Duitse EEG-regeling die zo dicht bij de grens indrukwekkend zichbaar is.

als het maar beweegt...

Dat onze kraam in de schaduw van de bomen stond, mocht de pret niet erg drukken. Vooral het bewegende speelgoed trok onweerstaanbaar de passerende kroost naar de kraam, met in het kielzoog de belangstellende ouders.

De organisatie heeft ons voor volgend jaar een nóg betere plek beloofd, in de zon ...

Link: Kennedymars

h.srv naar bovenJUN

Notebook op zonne-energie

jaar
30
notebook op zonne-energie

We hebben er lang op moeten wachten, maar nu komt'ie er aan: de eerste volwaardige notebook op zonne-energie. Producent Samsung meldt dat het apparaat vanaf 3 juli in de VS te koop is, en een maand later N.B. in Rusland. De prijs zal rond $ 400 liggen.

De computer heet voluit Samsung NC215s netbook, met ongetwijfeld de toevoeging 's' van Solar. Het 10.1 inch beeldscherm (1024x600) is zodanig ontworpen dat je er ook in vol zonlicht nog iets op kunt zien. In die situatie levert het PV-paneel volgens de fabrikant pakweg de helft van het totale vermogen. Gezien het oppervlak van het paneeltje zou de notebook volgens deze specificaties slechts 5 à 6 Watt verbruiken en dat is superzuinig. Twee uur zonneladen is dus goed voor één uur computeren in het duister. Met een volle accu moet de gebruiker ca. 14 uur vooruit kunnen.

Binnenkort wordt met 'PVC' dus niet meer alleen die moeilijk afbreekbare kunststof aangeduid, maar schuift de elektronicaboer als reactie op deze kreet de NC215s richting duurzame klant over de toonbank ...

Link:
bespreking op Cleantechnica.com

h.srv naar bovenJUN

Bestuursvergadering ZPV

jaar
27

Zaterdag 25 juni vond weer een ZPV vergadering plaats, deze keer in Arnhem. Er werd uitgebreid stilgestaan bij de klus- en informatiedag die de vereniging op 14 mei op een industrieterrein bij Gorinchem had georganiseerd. Met wat meer reclame is dit evenement zeker voor herhaling vatbaar.

Verder werd de organisatie van deelname aan markten en braderieën doorgesproken; met twee kramen is er soms behoefte aan extra menskracht. Ook een andere manier van betaling van de ledencontributie kwam ter sprake, evenals de productie van de nieuwsbrief, de website, registratie bij de Kamer van Koophandel en het verkrijgen van de ANBI-status voor de ZPV.
Tot slot werden de eerste stappen gezet in de voorbereiding van de Algemene Leden Vergadering (waarschijnlijk op 29 oktober).

h.srv naar bovenJUN

BTW op zonnepanelen moet omlaag !

jaar
21

Natuur & Milieu heeft 21 juni uitgeroepen tot Dag van de Zon. Vandaag start de organisatie een handtekeningenactie voor een lager BTW-tarief op zonnepanelen. 89% Van de Nederlandse bevolking wil af van het hoge BTW-tarief, zo blijkt uit marktonderzoek van Motivaction, in opdracht van Natuur & Milieu. Opvallend is dat die steun in alle groepen van de samenleving groot is. Natuur & Milieu roept de vele energieke zonaanbidders in ons land op om samen het kabinet te overtuigen van de noodzaak van BTW-verlaging voor zonne-energie. Op www.zonzoektdak.nl kan iedereen zijn steun hiervoor kenbaar maken.

f.wld naar bovenJUN

Dag van de zon: laat de zon doorbreken!

jaar
18

Om te zorgen dat de zon echt kan doorbreken in Nederland heeft Natuur & Milieu 21 juni uitgeroepen tot de Dag van de Zon. Deze langste dag van het jaar dag heeft potentieel de meeste zonne-uren. Natuur & Milieu roept bedrijven en mensen op om op 21 juni de zon zelf in het zonnetje te zetten met concrete manieren om te zorgen voor meer zonne-energie in Nederland.

Laat de zon doorbreken

De potentie voor zonne-energie is groot. Ook in Nederland hebben we genoeg zon, zijn veel daken geschikt voor zonnepanelen, maar gebruiken we de mogelijkheden nog onvoldoende. Bedrijven en mensen kunnen helpen om zonne-energie ook in Nederland door te laten breken. Ons buurland Duitsland produceert per inwoner momenteel 52 keer meer zonnestroom dan Nederland.

Dag van de Zon

Natuur & Milieu start de Dag van de Zon om zoveel mogelijk initiatieven van mensen en bedrijven te stimuleren die zorgen voor meer zonnepanelen in Nederland. Bijvoorbeeld van wijken die samen zonnepanelen installeren. Van scholen of ziekenhuizen die overschakelen op zonne-energie. Van energiebedrijven die een aantrekkelijk aanbod doen aan mensen die thuis zonnepanelen op hun dak willen. En van grote bedrijven en grote gebouwen die hun dak benutten voor zonnepanelen. Zo komt op het nieuwe centraal station in Rotterdam het grootste zonne-stationsdak van Europa te liggen. Het eerste paneel wordt op de Dag van de Zon onthuld.

Op de Dag van de Zon zal Natuur & Milieu tevens een onderzoek presenteren dat laat zien hoeveel steun er onder de bevolking is voor zonne-energie en welke obstakels dan moeten worden weggenomen. Dan lanceren wij ook onze website met mogelijkheden voor mensen om mee te doen aan het stimuleren van zonne-energie in Nederland.

n.slm naar bovenJUN

Aangeboden

jaar
16

Een van onze leden heeft een splinternieuwe SMA Sunny Beam Bluetooth produktiemeter liggen en zoekt een belangstellende om het fraaie apparaat over te nemen. Wil u kontakt komen met de aanbieder, reageer via het contactformulier

f.wld naar bovenJUN

Loesje heeft het al lang begrepen

jaar
14
Loesje snapt het ook

Er zijn inmiddels vele varianten op het thema, maar deze overtuigende tip van Loesje mag er ook zijn. We hebben het affiche gescoord bij een Loesje-kraam op de Arnhemse zaterdagmarkt. Helaas het enige exemplaar. Toch goed om voortaan één van de ZPV-kramen mee op te vrolijken.Links:
Het affiche, zie archief van mei 2011 van de ...
Loesje website

h.srv naar bovenJUN

Bijenmarkt te Leiden

jaar
11

Bijenmarkt Leiden De ZPV was vandaag met de 'tweede' kraam present op de knusse jaarlijkse Bijenmarkt in Leiden, met een plekje tussen de imkers, groene organisaties en ambachtslieden, met op de achtergrond een groot korfbaltoernooi op het aanpalende sportveld. Ondanks een stevige plensbui was er een constante toeloop waardoor de kraambemanning die bestond uit Anne v.d. Boom (li) en Cor Kempers (re), zich de hele dag nonstop hebben beziggehouden met uitleggen, aanorijzen, discussie en het werven van leden. Resultaat: 7 nieuwe leden voor de ZPV! Goed werk, mannen.

f.wld naar bovenJUN

Tien mythes over zonne-energie weersproken

jaar
8
Edwin Koot

Alweer twee maanden oud is de column van Edwin Koot over tien hardnekkige zonne-energie sprookjes. Maar zeker niet gedateerd, want U kent ze wel, die eeuwige dooddoeners op feestjes en uit de kroeg: Zonne-energie kost veel subsidiegeld of ook Zonnepanelen kosten heel veel energie om te produceren en zijn daarom niet duurzaam.
De topman van SolarPlaza vond het tijd voor een degelijk weerwoord. Wij genieten mee van zijn handige Mythe-Top10 met passende antwoorden.

Link : www.SolarPlaza.com

h.srv naar bovenJUN

Onbeperkt terugleveren

jaar
1

Vorige maand kondigde de energieleverancier Atoomstroom.nl aan dat hun particuliere klanten voortaan ongelimiteerd zonnestroom mogen terugleveren, dus voorbij de 5.000 kWh salderingslimiet. Nu zijn kernenergie en zonnestroom twee uitersten die elkaar naar onze smaak niet verdragen. Het is óf het een (kernenergie, gedirigeerd grootindustrieel, ondemocratisch en uiterst gecentraliseerd) óf het ander (gedecentraliseerd, democratisch, kleinschalig). Wie als zonnepanelenbezitter stroom afneemt van de grauwe atoomjongens ligt dus in een spagaat met zijn ideologie. Nu staken er afgelopen maand geruchten de kop op dat ook de groene leverancier Greenchoice ongelimiteerd terugleveren gaat toestaan. Greenchoice heeft deze nieuwe regeling telefonisch tegenover een van onze leden bevestigd. Terugleveren aan een groene leverancier heeft naar ons idee geen ideologische bezwaren. En bovendien krijgen zonnestroombezitter korting op de prijs van de (groene) stroom die men aankoopt. Informatie bij Greenchoice.

f.wld naar bovenMEI

ZPV-klusdag in het nieuws

jaar
23

Zaterdag 14 mei hield de ZPV een klus- en informatiedag op een industrieterrein bij Gorinchem. Daarover komt uiteraard nog een terugblik voor de leden. Intussen heeft de website NUzakelijk - een onderdeel van nu.nl - een artikel over de klusdag gepubliceerd, onder de veelzeggende titel De macht ligt bij de consument.

Het artikel geeft wat achtergrond informatie over de (on-)mogelijkheden van zonne-energie in Nederland, en staat ook stil bij het subsidiebeleid van overheden. Verder komen onze ZPV-bestuursleden Hans Keijzer en Niels Schoorlemmer veelvuldig aan het woord. De strekking van het verhaal is duidelijk positief: ook zonder subsidie zijn er voldoende redenen om je dak met een PV-installatie op te waarderen.

h.srv naar bovenMEI

Van een van onze leden

jaar
20

Regelmatig krijgt de redactie van de nieuwsbrief, Power to the People (PttP) een reactie van een van de lezers. Deze kunnen en mogen we u niet onthouden.

Ik wil even iets kwijt. Ik stoor me aan de rel-toon waarop over de Fukushima ramp gesproken wordt. De discussie rond kernenergie is niet gebaat bij dergelijke vervuiling van de discussie. Ik ben zeker geen voorstander van Kernenergie, maar het feit ligt daar dat zowel voor de Fukushima ramp als voor Tchernobyl de gevolgen voor onze regio verwaarloosbaar zijn (Niet voor de eigen regio!) Er is op 23 april een artikel in de Volkskrant verschenen waarin de expert over schade tengevolge van nucleaire straling uitlegt dat er wel meer kankerslachtoffers zullen zijn, maar dat die aantallen in het niet vallen bij de kankergevallen die we anders ook al hadden. In het kort, Tchernobyl heeft voor onze regio geen aantoonbare gevolgen. Willen we als tegenstanders van kernenergie een 'salonfahige' gesprekspartner zijn in de discussie, dan moeten we onze reltoon inslikken, en er geen ongefundeerde claims uitgooien. Kernenergie is een non-optie omdat deze niet duurzaam is, omdat deze nooit de volledige energievoorziening kan voorzien, omdat het afval probleem niet is opgelost, omdat het risico van proliferatie niet te voorkomen is, omdat de kosten niet transparant zijn, en omdat er veel aantrekkelijker economische opties bestaan. Zo is de duurzame sector in Duitsland de grootste groeisector, iets dat van kernenergie nooit gezegd kan worden, omdat enkele grote multinationals met de eer ervandoor gaan. Gaan we in een geliberaliseerde geprivatiseerde energiesector toestaan dat een NL-kerncentrale door een Iraans energiebedrijf bedreven gaat worden? Natuurlijk niet! Schoon, veilig en goedkoop? Vergeet het maar. ...

f.wld naar bovenMEI

Energiebelasting afschaffen op eigen stroomproductie

jaar
19

PVDA-Kamerlid Diederik Samsom wil de energiebelasting afschaffen op duurzame opwek voor eigen gebruik. Een amendement met die strekking zal hij dezer dagen indienen bij de bespreking van de Crisis- en herstelwet. Het belastingvoordeel moet ook gelden als de installatie niet op het eigen dak of in de eigen tuin van mensen staat.

Mocht het amendement worden aangenomen dan betekent dat een flinke steun in de rug voor coöperaties van het model Wind- of Zonvogel. Tot nu toe mag alleen 'achter de meter' worden gesaldeerd, waardoor particulieren geen energiebelasting hoeven af te rekenen over zelf opgewekte stroom. Leden van een zon-coöperatie die zelf geen PV-panelen op het dak hebben, betalen op dit moment wel belasting over stroom die zij -via persoonlijke investering en aandelen of certificaten- indirekt zelf (laten) opwekken en afnemen. Volgens het voorstel van Samsom hoeft de belastingvrije stroom dan niet langer van het eigen dak te komen.

In het amendement wil Samsom de vrijstelling van energiebelasting beperken tot projecten. Dat vergroot de kans op steun in de Tweede Kamer, met name door het CDA. Het nadeel van projecten is uiteraard dat daarvoor weer vrijstelling moet worden verleend. Het alternatief van een echt nieuw initiatief wetsvoorstel zou echter in de praktijk enkele jaren kunnen duren.

Links:
Diederik Samsom op facebook
nieuwsbericht op Energeia.nl
nieuwsbericht op Tros Radar

h.srv naar bovenMEI

Salderingslimiet: van 3000 via 5000 naar ...

jaar
17

Uit compleet onverwachte hoek komt nieuws over het optrekken van de veelbesproken salderings-limiet: energieboer Atoomstroom wil het salderen voortaan onbeperkt toestaan !

In de energiewet (artikel 31c) staat dat huishoudens, die zelf op kleine schaal duurzame energie opwekken en terugleveren, de teruggeleverde energie mogen verrekenen met de verbruikte energie. Dit wegstrepen heet salderen. Het grote voordeel hiervan is dat men ook geen belasting en andere kosten hoeft te betalen over die hoeveelheid energie. Elke zelf geproduceerde kWh is zodoende ca. € 0,23 waard.

Enkele jaren geleden stond de limiet nog op 3000 kWh. Op dit moment staan energiebedrijven veelal 5000 kWh aan saldering toe.
Een groot gezin (of klein bedrijf) dat op jaarbasis b.v. 8000 kWh van het energiebedrijf afneemt en zelf m.b.v. een PV-installatie 6300 kWh aan het stroomnet teruglevert, mag nu nog slechts de eerste 5000 kWh salderen; op die manier wordt 5000 keer 0,23 = € 1150,- bespaard op de stroomrekening. Over het resterende verbruik betaalt men in eerste instantie (8000 min 5000 =) 3000 keer 0,23 = € 690,- aan het energiebedrijf. Voor de boven limiet geleverde energie (6300 min 5000 =) 1300 kWh ontvangt men tot slot wat in de wet als 'redelijke vergoeding' wordt aangeduid, meestal 1300 keer 0,07 = € 91,- .
Deze vergoeding van ca. 7 €-ct mag men ook verwachten wanneer men meer energie teruglevert dan er wordt verbruikt. Mocht men in het voorbeeld niet 6300 maar b.v. 9400 kWh produceren, dan mag men 5000 kWh salderen en ontvangt over 4400 kWh de vergoeding van ca. 7 €-ct.
Onbeperkt salderen levert daarom voor grote PV-installaties het meeste voordeel op. In het beste geval produceert men precies even veel als men verbruikt.

In februari lanceerde leverancier GreenChoice al een voorstel voor ‘saldering zonder limiet’ aan het ministerie van Economische Zaken. Het lijkt er nu op dat de GroeneKeuze door de atoom-jongens links wordt gepasseerd. Intussen melden o.a. Nuon en Essent dat ze vasthouden aan de grens van 5000 kWh. Wordt vast en zeker vervolgd.

Link:
nieuwsbericht van atoomstroom.nl

h.srv naar bovenMEI

Tros Radar over NL-perikelen zonne-energie

jaar
16

De Tros Radar uitzending van 2 mei 2011 nam de Nederlandse PV-situatie onder de loep. Aan het woord komen twee particuliere zonnestroom producenten met klachten over het niet (vanzelf) salderen van geleverde PV-stroom. Marjan Minnesma - Urgenda - licht de wettelijke salderingsverplichting toe, vertelt over de Wij Willen Zon actie en de wenselijkheid van een feed-in regeling naar Duits model. Milieugeoloog Maarten Wolsink analyseert het succes van dit model voor windenergie, vergelijkt met het Britse subsidiemodel en komt tot pijnlijke conclusies.

Al met al is de uitzending misschien een herhaling van oud nieuws. Naar het programma werd waarschijnlijk wel massaal gekeken door potentiële PV-eigenaren. Welke indruk blijft hangen en welke conclusie trekt de welwillende burger ? Ook die vragen maken het (her-)zien de moeite waard.

h.srv naar bovenMEI

Opening Solar Days (ook met ZPV)

jaar
12

Zoals bekend heeft maandag 9 mei de aftrap plaatsgevonden van de European Solar Days 2011. De ZPV was bij deze start ook aanwezig met de bekende info-kraam en enkele vertegenwoordigers.

Tijdens de feestelijke opening is er een promotie-filmpje gemaakt. Gelieve bij het bekijken even te pauzeren op klokstand 1:28 ... Ook kunt u een serie foto's van het evenement bekijken.

Ook dit jaar doen er weer heel wat ZPV-(st)ers mee aan de Open Huizen actie van de Solar Days in Nederland. En compleet overzicht van alle open huizen en andere evenementen -210 in totaal- kunt u vinden op de kaart van de Solar Days website.

Zoals eerder vermeld organiseert de ZPV ook zelf een evenement tijdens de Solar Days: op zaterdag 14 mei is er een klusdag voor (aanstaande) bezitters van PV-installaties. Meer hierover is te lezen in de weekkrant of ons eigen nieuwsbericht van 22 april.

h.srv naar bovenMEI

Van onze correspondent in Australië

jaar
7

zonnepanelen in Australië Perth, Australië - Sinds ongeveer een jaar zien we in Down Under in rap tempo steeds meer zonnepanelen verschijnen op daken van woonhuizen. Dit komt doordat de regering sinds 1 januari 2010 een eersteklas stimuleringsregeling in het leven heeft geroepen. Particulieren die een zonnestroom-systeem kopen krijgen een vette bonus van 40 dollar per STC (small scale technolgy certificate). Een koper van een 2 kWp systeem krijgt bijvoorbeeld 163 STC's bonus ofwel 6.350 australische dollars. Bovendien geeft de energiemaatschappij 47 dollarcent per teruggeleverde kilowattuur. Dat loopt hard op, want 1 kWp aan zonnepanelen levert hier 2.000 kWh per jaar op (bij jullie in Volendam maar 850 als je geluk hebt). Het is hier dan ook 364 dagen per jaar Solar Days en bij jullie maar een weekje, haha. Terugverdientijd is 6 jaar. Kom daar maar eens om bij jullie noorderlingen met jullie gierige regering. Op het dak van dit huis liggen twee sets van 1,5 kWp plus een zonneboiler maar die lag er al veel langer. De zonneboiler is namelijk in Australië uitgevonden.
Komt u maar eens kijken bij ons. Het is hier altijd lekker weer en de mensen zijn zeer gastrvrij. Welcome, mates

f.wld naar bovenAPR

Power to the People 2011-nr 2 is uit: loodzware versie en 'light' versie

jaar
29

De nieuwste Power to the People is uit. De leden van de vereniging krijgen de url toegestuurd waar ze hem kunnen ophalen of inkijken.
De vormgeving is zoals gewoonlijk weer opperfraai. De inhoud ligt alleen wat zwaar op de maag: de kernramp van Fukushima-daiichi wordt uitgebreid beschreven en de gevolgen ervan voor de energiewereld, inclusief Nederland. Ook de manifestatie tegen kernenergie in Amsterdam (16 april) komt aan bod. Omdat door een nog onopgehelderde softwareglitch de bestandsgrootte een beetje groot is (25 MB, 'loodzwaar' vanwege Fukushima, zullen we maar zeggen, heeft de redactie een lage-resolutieversie gemaakt (light, zullen we maar zeggen)van 2 MB die u kunt downloaden vanaf de pagina Nieuwsbrieven. onze verontschuldigingen voor eventueel ongemak.
de redactie

f.wld naar bovenAPR

ZPV evenement op 14 mei a.s Solar Days

jaar
22

In het kader van de Solar days organiseert de ZPV op 14 mei a.s. tussen 10:00 en 16:00 een 'klusdag' bij BDA Dakopleidingen in Gorinchem, Avelingen West 33, Gorinchem (Avelingen West is een industrieterrein direct onder aan de brug bij Gorinchem). Te zien zullen zijn:
-- verschillende PV demo systemen, bevestigingen, etc
-- diverse zonneboilers
-- uitleg door enige fabrikanten en installateurs
-- demo's diverse systemen van bevestigen PV panelen
-- modellen groendaken

Over het ZPV-evenement
Steeds meer mensen piekeren erover om een PV systeem aan te schaffen zonder bijdrage van de overheid. Heel slim. Maar vooral voor de kleine systemen is de relatief dure installatie toch een aandachtspunt. Hier valt voor de handige zonnestroom liefhebber dus iets te verdienen. Om koudwater vrees weg te nemen is een demonstratie nodig en wat aandachtspunten. Dat gegeven was de reden tot het opzetten van het komende ZPV evenement. Een experiment, en als het lukt doen we het volgend jaar weer!
Nadere mededelingen binnenkort in de nieuwsbrief, Power to the People 2011, nummer 2.

f.wld naar bovenAPR

ZPV present bij aftrap Solar Days

jaar
22

Maandag 9 mei vindt de officiële opening van de Nederlandse editie van de European Solar Days plaats, op het Plein bij het Binnenhof in Den Haag. Vanaf 11 uur presenteert de Nederlandse zonne-energiesector zich in vol ornaat en met al zijn expertise op een informatiemarkt. Een uur later kunnen pers en genodigden in een VIP-tent en zaal een uitgebreid informatieprogramma bijwonen met het laatste nieuws over zonne-energie, workshops en paneldiscussies van onder andere Holland Solar, Berenschot en Cleantech Holland. Buiten kunnen belangstellenden en genodigden de deelnemers aan de informatiemarkt het hemd van het lijf vragen, een energiespel spelen en een solarboot bewonderen.

Deelnemers aan de informatiemarkt zijn onder andere: Holland Solar, Uneto-VNI, ODE/Duurzame Buren, Agentschap NL, Solar Magazine, 1miljoenzonnepanelen.nl, Solarteam Windesheim, Zonnestroom Producenten Vereniging, Itho Daalderop, New Energy Systems, de Zonne-energiespecialist, Centrosolar Benelux, SolarClarity, Cleantech Holland, Estec-Holland, Eaton Electric Nederland, IBC-Solar, Scheuten Solar en Velux.

Link:
nieuwsberichten Solar Days

h.srv naar bovenAPR

Gewoon de juiste combi

jaar
19
gewoon de juiste combi

Toegegeven: een spetterende relatie, een deugdelijke gezondheid en een smakelijk etensmaal (met ... koffie toe) kunnen de pret nog behoorlijk verhogen, maar volgens een snelle peiling onder enkele representatieve leden hangt het geluksgevoel van de gemiddelde ZPV-(st)er toch voornamelijk af van gewoon de juiste combi van voor de hand liggende ingrediënten: een ...

  • groen vervoermiddel (andere voorkleur mag ook)
  • wassende olieprijs
  • afgemeten PV-installatie
  • zonnige weersvoorspelling
  • langdurig lidmaatschap

Wilt U ook eens om Uw mening gevraagd worden inzake zonne-energie? Stuur dan een vrijblijvend aanmeldings-bericht naar zpv-panel@zonnestroomproducenten.org

h.srv naar bovenAPR

Voor duurzame energie - tegen kernenergie

jaar
16

Jong en oud was vandaag aanwezig op de Dam in Amsterdam om het kabinet te laten merken dat groene energieopwekking: zon, wind een veel beter alternatief is dan kernenergie. Groene energie heeft de toekomst. Greenpeace en WISE hadden de manifestatie georganiseerd om de regering te laten weten dat er echt niemand zit te wachten op kernenergie, laat staan om meer kerncentrales, om het zacht uit te drukken.

manifestatie Amsterdam
De fractievoorzitters van de PVDA, GroenLinks, Partij van de Dieren en SP spraken de manifestanten toe.
Manifestatie Amsterdam - fractievoorzitters
Jong en oud was aanwezig. Veel ZPV-ers deden mee. De secretaris van de ZPV trok veel aandacht met een PV paneel.
manifestatie Amsterdam: jong en oud
Dit was volgens de organisatoren nog maar de eerste actie. Laten we hopen dat en niet veel hoeven volgen. U kunt heel eenvoudig helpen: zet zonnepanelen op uw dak. ...

f.wld naar bovenAPR

Morgen manifestatie op de Dam in Amsterdam

jaar
15

schoon genoeg van kernenergieHet komt niet vaak voor dat de ZPV de straat op gaat. Maar er zijn grenzen aan wat men burgers aan kan doen. Kernenergie is in Nederland (en trouwens daarbuiten ook) niet nodig, levensgevaarlijk voor het milieu, een magneet voor terroristen, en het afval is een dodelijk gevaar voor voor vele, vele toekomstige generaties. Als er iets ernstigs gebeurtmet een kerncentrale is het over en sluiten met ons land. Klik op het logo, surf naar www.schoongenoegvankernenergie.nl en teken de petitie!. Beter nog, demonstreer morgen mee op de Dam in Amsterdam, vanaf 13:00 uur.
Het programma vindt u op de website van Greenpeace.

Kernenergie? Bedankt! Wij stemmen met ons dak. Met zonnepanelen. Geef ons maar zonne-energie. U ook?

f.wld naar bovenAPR

Manifestatie op de Dam in Amsterdam, 16 april a.s. 13:00

jaar
9

schoon genoeg van kernenergieHet komt niet vaak voor dat de ZPV de straat op gaat. Maar er zijn grenzen aan wat men burgers aan kan doen. Kernenergie is in Nederland (en trouwens daarbuiten ook) niet nodig, levensgevaarlijk voor het milieu, een magneet voor terroristen, en het afval is een dodelijk gevaar voor voor vele, vele toekomstige generaties. Als er iets ernstigs gebeurtmet een kerncentrale is het over en sluiten met ons land. Klik op het logo, surf naar www.schoongenoegvankernenergie.nl en teken de petitie!. Beter nog, demonstreer mee met Greenpeace op de Dam in Amsterdam op zaterdag 16 april a.s. vanaf 13:00 uur.
Meer nieuws op de website van Greenpeace.

Kernenergie? Bedankt! Wij stemmen met ons dak. Met zonnepanelen. Geef ons maar zonne-energie. U ook?

f.wld naar bovenAPR

Spanje koploper duurzame energie

jaar
6

In de afgelopen maand maart zorgde windenergie in Spanje voor liefst 21,5% van de productie van elektriciteit. Door het goede windaanbod werd er 5% meer duurzame energie met wind opgewekt dan in maart 2010. De windenergie zorgde voor 250 miljoen euro minder aan brandstofkosten, en scheelde 1,7 miljoen ton aan uitstoot van CO2. Op de 21,5% windenergie kwam nog 2,6% zonne-energie, 17,3% waterkracht, 19% kernenergie en 12,9% stroom uit kolencentrales
Spanje is hard op weg het duurzaamste land van Europa te worden.

f.wld naar bovenAPR

Koffie pas echt cool op zonnestroom

jaar
1

Wat is er lekkerder dan een vers kopje hete koffie ? Volgens de specialisten is dat juist een gekoeld bakkie troost. Wie geen tijd heeft om een natuurlijke temperatuurdaling tot de ideale 58 °C af te wachten, kan de hete koffie gedurende 3 minuten in de koelkast zetten. De extra energiekosten daarvan geven ons wel een ongewenste bijsmaak. Gelukkig bestaat er sinds kort een prachtige oplossing voor het dilemma: de eerste koffiekoeler op zuivere zonnestroom !

de R-go model one; artist impression

In de 25-maart-uitzending van het culinaire programma Radio Mangiare laat goeroe Joost Leopold zijn licht schijnen over de optimale bereidingswijze van koffie. Hij betoogt niet alleen dat de trend van espresso weer verschuift naar slow (filter) coffee, maar dat bij een optimaal smaakresultaat juist een gematigde temperatuur van het bruine brouwsel hoort: cool is een must voor de doorgewinterde barista.

Dure espressomachines zijn er volop. Het aanbod aan goede koelers daarentegen blijft miniem: alleen de R-go is momenteel beschikbaar op de binnenlandse markt. Maar dan heb je ook wat: de ultieme koffiekoeler, compact, stijlvol, geruisloos en werkend op - zonnestroom !

Alle R-go modellen koelen d.m.v. een stille ventilator, bekrachtigt door twee subtiele zonnepaneeltjes. Door zijn bescheiden afmetingen en gewicht kan de R-go zelfs probleemloos mee naar het terrasje downtown. Daar moet u wel met de jaloerze blikken van andere klanten kunnen omgaan...

Links
* meer info over de R-go
* uitzending Radio Mangiare over slow koffie (starten op 40:07 min.)

h.srv naar bovenMRT

Schoon genoeg van kernenergie

jaar
31

schoon genoeg van kernenergie
Een groot aantal organisaties is begonnen handtekeningen te verzamelen tegen het verlenen van een vergunning voor een nieuwe kerncentrale. De ZPV sluit zich hierbij van harte aan. Kernenergie is naar onze mening volkomen onnodig, bepaald onvriendelijk voor milieu en mens, en beslist niet ongevaarlijk. Klik op het logo, surf naar www.schoongenoegvankernenergie.nl en teken de petitie!. Bovendien siert het om zonnepanelen aan te schaffen om uw handtekening kracht bij te zetten. Kernenergie? Bedankt! Stem met uw dak. Geef ons maar zonne-energie.

f.wld naar bovenMRT

Solar Days en Open Huizen: last call !

jaar
30

De Solar Days naderen weer; hoog tijd voor inschrijving en deelname van rechtgeaarde ZPV-(st)ers aan het Open Huizen evenement. Gaarne plaatsen we hieronder de last call van ODE.

De Organisatie voor Duurzame Energie (ODE) organiseert alweer voor de vierde keer het Open Huizen evenement in het kader van de jaarlijkse Solar Days. Van 7 tot en met 15 mei wordt in heel Europa zonne-energie in al haar facetten belicht. Je kunt als particulier de deuren van je huis openzetten voor belangstellenden. En ze dan laten zien hoe eenvoudig en aantrekkelijk zonne-energie is, maar ook wat de hobbels zijn en wat je een volgende keer wellicht anders zou doen.

De ODE Zonsectie en Duurzame Buren zijn volop bezig met het werven van Open Huizen voor het weekend van 14-15 mei. We gaan nu richting de honderd particuliere Open Huizen. Dat is mooi, maar over heel NL verdeeld kunnen daar zeker nog adressen bij! Wij nodigen je uit om mee te doen. Je kunt je nog tot 31 maart 2011 aanmelden op de Solar Days website. Als je je hebt opgegeven, nemen wij zo snel mogelijk contact met je op en zullen je tot aan de Solar Days van de nodige informatie en materialen voorzien. Je kunt ook altijd bij ons terecht met vragen.

Om je als deelnemer aan de Open Huizen op te geven, moet je je gegevens invullen op het formulier op de Solar days site. Je naam, adres en woonplaats gegevens zijn nodig om geïnteresseerden naar je Open Huis te dirigeren en om te zijner tijd promotiemateriaal naar je op te kunnen sturen. Je kunt zelf bepalen met welke gegevens je jezelf op de kaart bekend wil maken. Na 31 maart gaan wij aan de slag om mee te helpen bezoekers voor jouw Open Huis te werven.

We heten je alvast van harte welkom!
Nus Sielcken, Peer de Rijk, Markus Schmid, Martin Kleinman

naar bovenMRT

Actie ZonVast van Greenchoice

jaar
29

ZonVast is een energiecontract waarmee Greenchoice een doorbraak wil bereiken voor zonne-energie in Nederland. U betaalt alleen voor de stroom die de panelen op uw dak leveren, niet de panelen zelf. Zo wekt u uw eigen groene stroom op, zonder eigen investering.
Een systeem zonnepanelen van ZonVast bestaat uit 10 panelen die gemiddeld 1950 kilowattuur (kWh) per jaar opleveren. Een deel van de geproduceerde energie verbruikt u direct zelf. Hiervoor betaalt u 20 jaar een vast tarief van 0,23 cent per kWh (incl. belastingen). Dit is nu al bijna gelijk met de prijs die u op dit moment betaalt voor grijze stroom van uw regio leverancier. De stroom die u niet direct zelf afneemt gaat naar Greenchoice. U legt het tarief van een deel van uw energieverbruik voor 20 jaar lang vast. Daarmee bent u minder afhankelijk van wisselende energieprijzen.
Het systeem levert gemiddeld 1950 kWh per jaar op; van die hoeveelheid wordt uitgegaan. De zonne-energie die u direct zelf heeft verbruikt zou u anders via het netwerk van Greenchoice afnemen. De direct verbruikte energie rekent u af op het ZonVast tarief van 23 cent. De rest levert u terug aan het net en wordt van die vaste 1950 kWh afgetrokken.
Rekenvoorbeeld Uw systeem wekt gemiddeld 1950 kWh (kilowattuur) op. U verbruikt 1000 kWh direct zelf en levert de overige 950 kWh terug aan het net. Dit wordt gemeten door de teruglevermeter die bij het systeem wordt geleverd. De hoeveelheid stroom die u op het ZonVast tarief afrekent is dan: 1950 kWh (opgewekt) - 950 kWh (teruggeleverd) = 1000 kWh (eigen verbruik) x 0,23 cent = 230 euro/ jaar = 19 euro per maand. Omdat u de direct verbruikte zonne-energie niet van het stroomnet afneemt, zal uw nota voor de geleverde energie ook met ongeveer 19 euro per maand afnemen
- tekst ontleend aan de website van Greenchoice

f.wld naar bovenMRT

Zonnestroompiek in België

jaar
25

lentezonIn België heeft de lentezon van de afgelopen week voor productiepiek op productiepiek gezorgd. Gemiddeld 7 procent van het totale elektriciteitsverbruik in België werd deze week rond de middaguren door zonnepanelen opgewekt, zegt sectorvereniging BelPV. Volgens BelPV bedroeg het opgenomen vermogen van consumenten en bedrijven in België rond het middaguur rond 9.500 MW. "Daarvan werd 680 MW ofwel 7,16 procent geleverd door de zon via PV-installaties", aldus een persbericht.

f.wld naar bovenMRT

Salderingsproblemen wellicht in TROS Radar

jaar
15

Peter Segaar heerft op zijn website PolderPV een oproep gedaan aan iedereen die salderingsproblemen heeft. Hij heeft het ergerlijke gedrag van menig netbeheerder gemeld bij TROS-Radar, en die heeft er oren na. PolderPV schrijft: Ik heb de betreffende medewerker uitgebreid ingelicht over de materie en hij was er al snel achter dat dit behoorlijk complexe zaken betreft. Mogelijk dat deze eerste inventarisatie ronde van TROS Radar daarvan het resultaat is, om meer "licht" op deze materie te krijgen. Dus alle zonnestroom producenten die te maken hebben gehad (of nog steeds hebben) met problemen bij de wettelijk verplichte saldering "volgens artikel 31c van de Elektriciteitswet", reageren via: TROS Radar (oproep om te reageren over alle salderingsproblemen bij decentrale opwekkers).

f.wld naar bovenMRT

ZPV ondersteunt DHZ-avond van Zonnehoven

jaar
8

Op 3 maart was er een doe-het-zelf-avond bij Zonnehoven in Deventer. Twee ZPV-leden zijn daar aanwezig geweest en hebben een presentatie voor de zonnestroomproducenten in spe gegeven. Het was een gezellige en leerzame avond. Er kwamen veel vragen over saldering uit het publiek. Dat blijft een lastig thema, en we zullen daar voortdurend voorlichting op moeten richten; ook gezien de recente veranderingen in de wet.

U kunt hier van deze avond het verslag en de presentatie bekijken. Die laatste is een aangepaste variant van de voorstelling die de ZPV-voorzitter gaf op de Algemene Ledenvergadering in november 2010.

h.srv naar bovenMRT

Terugroepactie Soladin 600 (5 en slot)

jaar
8

Ruim twee maanden geleden heeft Mastervolt een terugroepactie in gang gezet om mankementen met de Soladin 600 te verhelpen. Die omvormer wordt door nogal wat ZPV-leden gebruikt in combinatie met 3 of 4 panelen. We hebben eerder enkele nieuwsberichten aan de actie gewijd. Tijd voor een evaluatie. Uw verslaggever had een onderhoud met de project-manager van Mastervolt voor de terugroepactie.

Hoever is de terugroepactie nu gevorderd ?
Via contacten met al onze distributeurs en afnemers hebben we gepoogd om zoveel mogelijk eindgebruikers te achterhalen. Op basis daarvan hebben we naar schatting 65 % van die klanten bereikt en hun Soladin's terug ontvangen. Van de Voedsel en Warenautoriteit hebben we vernomen dat dit percentage behoorlijk hoog is. Meestal komt men net verder dan 50 % bij dergelijke acties.

recall in drie talen

Uw recall-website is ook in het Engels en Duits te bekijken. Reikte de actie ook tot over de grens ?
Veruit de meeste Soladin 600's worden in Nederland afgezet, meer dan 90 %. Dat heeft te maken met de regelgeving, dat men een vermogen van ca. 600 Watt nog op een bestaande elektra-groep mag aansluiten. In Duitsland zijn praktisch alle installaties van particulieren veel groter. De 600 is dus typisch voor Nederlandse situatie.

Wat was de concrete aanleiding voor de actie ?
Van klanten ontvingen we berichten dat van enkele omvormers de behuizing was vervormd, of dat er zelfs een gat in de behuizing was ontstaan. Het betrof allemaal exemplaren van ca. twee jaar oud. Snel werd duidelijk dat het om één bepaalde component ging die door veroudering te heet werd. Tot brand is het gelukkig nergens gekomen. We hebben meteen de actie op touw gezet om die component te vervangen.

U heeft de Soladin's bij Moduslink laten repareren?
Moduslink heeft voor ons alleen de logistieke kant van de actie opgezet en uitgevoerd, b.v. de organisatie van de verzendingen. We hebben eerst een startvoorraad van Soladins aangelegd om de eerste exemplaren snel te kunnen vervangen. Daardoor heeft ook niemand langer dan drie weken hoeven wachten. In het begin stond de telefoon ook niet stil ...
Het 'refurbishen' van de omvormers heeft een ander, gespecialiseerd bedrijf gedaan met onze eisen, aanwijzingen en specificaties; daarvoor hebben we zelf geen capaciteit in huis.

Die procedure verklaart dus ook waarom de klanten niet hun eigen exemplaar terug ontvingen ?
Klopt. De Soladin's zijn één voor één gecontroleerd. Ongeveer de helft is daarbij afgekeurd vanwege b.v. beschadigingen door transport of slechte behandeling. Bij de goede exemplaren is dan de zwakke component vervangen.

Het valt op dat de nogal luidruchtige 600 opeens veel stiller lijkt ...?
Dat is uiteraard geen toeval. De laatste generatie had dit euvel al niet meer; naar aanleiding van klachten hebben we een andere ventilator gebruikt. Dit nieuwe model 'fan' is nu waar nodig ook in alle gereviseerde exemplaren via de actie ingebouwd.

Bent U onverwachte problemen tegengekomen bij de actie, b.v. klanten die weigerden of die de kabels niet van hun Soladin konden loskoppelen ?
U bedoelt vanwege productieverlies? We zijn wel blij dat de actie in januari viel. Maar van weigeringen is ons niets bekend. Een enkel exemplaar is onderweg zoekgeraakt; zoiets komt voor en wordt ook netjes opgelost. Waar problemen waren met de klikverbinding van de DC-kabels, hebben we vaak zelf iemand langsgestuurd om de omvormer los te koppelen. Het ontwerp van die verbinding is niet van onszelf; die standaard wordt ook breed toegepast. We overwegen daarom ook niets anders. Ze zijn ook heel veilig want je kunt nergens bij de blanke aders komen.

Hoeveel gaat de actie Mastervolt kosten ?
Daar wil ik liever niet op ingaan. Laten we zeggen dat Mastervolt hierdoor geen grote verliezen lijdt, en dat we zeker ook niemand hoeven ontslaan. Het bedrijf heeft voor dergelijke gevallen een passend bedrag gereserveerd. Het lijkt er op dat we ook netjes binnen dit budget blijven. Al met al een dragelijke tegenvaller dus.

Zijn er nog 'leermomenten' ?
Die zijn er altijd; ik heb diverse aantekeningen gemaakt tijdens de actie. Daar zit echter niets spectaculairs tussen.

Ook geen voorbeeld ?
Vooruit dan. We kunnen achteraf geen reden bedenken waarom de stikkers met de serie-nummers persé op de achterkant van de omvormer zouden moeten zitten. Dat heeft voor nogal wat ongemak en ook beschadigingen bij het loshalen geleid. Voortaan gaat die stikker dan ook op de zijkant.

h.srv naar bovenMRT

Nieuwsbrief 2011 nr 1 is uit!

jaar
5

Nummer 1 van de jaargang 2011 van Power to the People is nu uit. Leden hebben va e-mail een link naar de cloud-gebaseerde reader gekregen; u kunt de PDF-versie zelf downloaden vanaf de pagina 'Nieuwsbrieven' van deze website. De redactie heeft eens nageplozen of de veelgeroemde 'schone', op Thorium in plaats van Uranium gebaseerde kernsplitsing echt wel zo schoon is als men beweert.
De redactie heeft meer fiducie in passiefhuizen, huizen die zo buitengewoon goed warmtegeisoleerd zijn dat ze in de winter nauwelijks verwarming nodig hebben. Een set zonnepanelen op het dak (liefst geintegreerd) en u hebt een energieplushuis. Uw leven lang.

f.wld naar bovenMRT

Nog 1 nachtje slapen

jaar
3

...en het nieuwste nummer van de Power to the People (nr 2011-1) is weer beschikbaar. Er gebeurt zó veel tegelijk dat de redactie een "noot in druk" heeft moeten toevoegen, namelijk dat het oprekken van de salderingsgrens voor zonnestroom van 3.000 kWh/jr naar 5.000 kWh/jr is goedgekeurd door de Eerste Kamer. U kunt dus gerust nog een paar paneeltjes bijplaatsen en investeren in een elektrische warmtepomp.

f.wld naar bovenMRT

Kamercommissie blokkeert burgerinitiatief

jaar
1

Het leek zo democratisch. Men verzamelt een club van liefst 45.000 burgers en men stelt voor aan de Tweede Kamer om het initiatief "Nederland krijgt nieuwe energie" door te spreken. Het voorstel komt bij de Kamercommissie Burgerinitiatieven en wordt zonder pardon in de prullenbak gemikt, want "de minister van Economische Zaken heeft zelf een initiatief "Green Deal" aangekondigd". Men schijnt dus absoluut geen belang te hechten aan de opvattingen van burgers en beschermt die van de minister, terwijl de laatstgenoemde slechts verwijst naar een schimmig idee dat hij ver weg, straks, misschien zal presenteren. En hoe groen en hernieuwbaar is dat idee? We weten al wat hij niet wil. Zonnepanelen zijn te duur. Hij kiest, zegt hij, "voor de goedkoopste opties". Einde oefening, einde democratische inbreng. Eens te meer blijkt dat we als burgers en zonnestroombezitters op onszelf zijn aangewezen.

f.wld naar bovenFEB

Greenchoice voor "salderen zonder limiet"

jaar
27

Energieproducent Greenchoice doet aan de minister van EZ het voorstel dat duurzaam opgewekte energie voortaan zonder limiet mag worden gesaldeerd. Tot nu toe geldt daarvoor een wettelijk maximum van 3000 kWh. Greenchoice geeft trouwens aan zijn klanten al langer ruimte voor 5000 kWh.

Salderen betekent wegstrepen of verrekenen van verbruikte tegen zelf geproduceerde elektriciteit. Dat is voordelig omdat afgenomen stroom pakweg drie keer zoveel kost als dat men voor zelf opgewekte stroom terug onvangt. Het verruimen of zelfs loslaten van de saldeer-limiet kan een flinke stimulans zijn om te investeren in de productie (-capaciteit) van duurzame elektriciteit. Hoe meer men produceert hoe meer men immers bespaart op de inkoop van dure stroom.

Greenchoice vraagt op haar blog-website om reacties op het voorstel. Ik zeg doen !

Link :
voorstel op Greenchoice-blog

h.srv naar bovenFEB

We leren het nooit

jaar
24

boven $ 100/vat 24-2-2011Door alle onrust in het Midden-Oosten, met name in olieproducerend Libië is de olieprijs op de spotmarkt in New York alweer door de 100 dollar per vat geschoten. We kijken er nauwelijks meer van op, maar de rekening komt komend jaar in de vorm van een stevige inflatie-impuls met alle problemen van dien in een economie die niet echt hard opschiet. Men zou dus verwachten dat onze regering alles op alles zet om zuinig omgaan met energie te belonen, verkwisting tegen te gaan en alternatieve energiebronnen aan te moedigen, met name die op eigen bodem. Niets van dit alles, behalve flirten met kernenergie (o.a. peperduur, gevaarlijk, inflexibel en megalomaan als opwekkingsvorm) die ons net zo afhankelijk houdt van leveranciers in verweggistan als olie. Wat dacht u van de uraniumprijs als er in Kazachstan onrust uitbreekt?

f.wld naar bovenFEB

ZPV-leden zoeken bij DuurzameBuren.nl

jaar
17
ZPV aanvinken

DuurzameBuren.nl heeft een nieuwe optie toegevoegd op hun website. Daarmee kunnen leden van de ZPV elkaar snel vinden op de NL-kaart. Door in het persoonlijke account een vinkje te zetten bij één of meerdere 'clubs', kun je ook snel filteren op berichten van andere ZPV-leden.

Duurzame Buren is een initiatiefgroep van ODE; we hebben er al eens eerder over bericht (20 okt. 2010). Via de website ervaar je van de doeners uit je eigen buurt wat werkt en wat niet. Veel praktische informatie over duurzaam bouwen en wonen, energiebesparing en -opwekking. Duurzame buren sluit ook naadloos aan bij de Open Huis actie van de SolarDays.
Op de landkaart van de website kun je met wat fantasie al veel ZPV-leden ontdekken. Het nieuwe filter maakt het zoeken wel eenvoudiger, al hebben niet-leden ook best wel slimme ideeën... ga dus niet al te kieskeurig te werk ....

Links:
Website DuurzameBuren.nl
Vereniging ODE
Open Huis actie van SolarDays

h.srv naar bovenFEB

Ouder dan Methusalem!

jaar
12

ouder dan MethusalemEen van onze leden stuurde dit plaatje van een omvormer die in 1999 is begonnen met stroom produceren en die in kilowatturen uitgedrukt al ouder is dan Methusalem ooit is geworden (M. zou namelijk de respectabele leeftijd van 969 jaar hebben bereikt [voor de bijbelvasten onder ons: Genesis 5:21-27]). Genoemde inverter is onderdeel van een set van 4 panelen aangeschaft via het SunPowerproject in 1999. De set is geïntegreerd in een schuin pannendak en de paneeltjes kijken naar het zuiden, recht tegen het zonnetje aan. Ideale positie.

Dit setje van 4 panelen van ieder 95 Wp heeft indertijd 4.749 guldens gekost. Ook bij ons ZPV lid gingen de OK4E omvormertjes regelmatig stuk en werden ze keurig vervangen. In april 2003 zijn de inverters van de panelen gehaald en binnen gemonteerd. Vanaf dat moment is er geen inverter meer stuk gegaan. De opgebrachte energie van de andere inverters welke in gebuik zijn: 846 kwh, 656 kwh en 582 kwh

f.wld naar bovenFEB

Nieuwe folie moet PV-rendement verbeteren

jaar
4

Het Nederlandse SolarExcel gaat in Noord-Limburg een proeffabriek bouwen voor een kunststof folie. De folie wordt gebruikt voor verbetering van het rendement van zonnecellen. In de nieuwe fabriek moet de folie geoptimaliseerd en massaproductie worden getest.

De folie is geschikt voor toepassing op alle nieuwe en bestaande typen zonnepanelen. In het productieproces van panelen levert toepassing van de folie kostenvoordelen op doordat bepaalde (milieuonvriendelijke) stappen in het proces kunnen worden weggelaten.

Investeerders in de SolarExcel-fabriek zijn het Innovatiefonds van de Provincie Limburg en Industriebank LIOF. De totale investering wordt geraamd op circa € 5 miljoen en men hoopt op 20 arbeidsplaatsen.

Links:
Bericht in weekkrant.nl
SolarExcel (under construction...)

h.srv naar bovenFEB

Wij Willen Zon: actie geslaagd

jaar
1

De stichting Wij Willen Zon maakt op haar website bekend dat de zonnepanelen actie geslaagd is: er zijn voldoende bestellingen voor de vier pakketten geplaatst om het contract af te sluiten met de Chinese leveranciers. Tot half februari is het mogelijk om alsnog in te tekenen, maar de bestelling gaat volgens WWZ hoe dan ook door.

Door in één klap voor 10 MWp aan PV-vermogen te bestellen, kon de stichting flinke massakorting krijgen bij LDK, CSUN en Chint (omvormers). Veel Nederlandse installateurs hebben intussen aangegeven dat ze de Chinese panelen willen installeren, ook zonder zelf leverancier te zijn.
WWZ gaat ervan uit dat de eerste sets panelen vanaf begin april naar de klanten worden verzonden.

Link:
Wij Willen Zon

h.srv naar bovenJAN

Terugroepactie Soladin 600 (4)

jaar
31

Uit de ingezonden brief van een ZPV-lid over de terugroep actie van Mastervolt:

Beste mensen,
De installateur, die onze zonnestroompanelen heeft geplaatst in augustus 2010, heeft ons begin januari per email geïnformeerd over de Mastervolt Soladin 600 problemen en terugroep actie. Ook onze twee exemplaren vielen in de genoemde typen. Omdat het ons absoluut niet lukte van één apparaat één verbinding los te maken (ook niet met het door de installateur gezonden 'tooltje') hebben we het Klantenservicenummer van de Mastervolt Recall gebeld.
Daarop is afgelopen woensdag, de 25e ,een monteur van Mastervolt bij ons langs gekomen. Hij heeft, met enige moeite, de betreffende verbinding wèl los kunnen krijgen. En hij heeft meteen de twee nieuwe Soladin 600 omvormers geïnstalleerd. Zodat de Zonnestroomproductie ongestoord heeft kunnen doorgaan. Een zeer correcte en positieve ervaring. Hiervan wil ik als (recent) lid van de ZPV jullie graag op de hoogte brengen.
Met vriendelijke groet, F. G.- Barendrecht

Zo kan het dus ook, hulde.
Er zijn trouwens meer meldingen geweest over het niet (makkelijk) kunnen loskoppelen van de klik-verbindingen. Her en der kwamen er zelfs metaalzaag en vijl aan te pas...

h.srv naar bovenJAN

Prijs PV-panelen al onder € 3,-- per Wp

jaar
27
prijsdaling PV-modules

Volgens market-watcher SolarBuzz heeft de prijs van zonnepanelen in januari 2011 de magische grens van € 3,-- per Wp bereikt. Her en der zijn panelen zelfs bijna voor de helft van die prijs te koop. Daarmee wordt de investering in een PV-installatie op het eigen dak ook zonder elke subsidie méér dan interessant.

De prijs van PV-panelen wordt bepaald door vraag en aanbod. In 2010 verdubbelde de PV-afzetmarkt ruim. Voor 2011 verwacht SolarBuzz nog maar weinig groei; daardoor zullen de prijzen nog verder dalen, ook doordat er wereldwijd steeds meer productie capaciteit ontstaat.

De tijd waarin een installatie zichzelf terugverdient, komt daarmee rond een acceptabele 12 à 13 jaar te liggen. Daarna heeft u nog eens zo lang gratis elektriciteit van eigen dak. Lekker wegdromen bij het vooruitzicht? Neem dan een kijkje in de al eerder gepubliceerde ZPV-spreadsheet !

Link:
SolarBuzz module prices

h.srv naar bovenJAN

Uitnodiging Solar Days 2011

jaar
25
SolarDays 2011

Dit jaar wordt voor de vierde keer op rij het Open Huizen Evenement georganiseerd in het kader van de European Solar Days. In een uitnodigingsbrief brengt mede-organisator ODE alle belangstellenden op de hoogte van acties en achtergronden.

De ZPV roept haar leden op om ook dit jaar het huis weer open te stellen om geïnteresseerde bezoekers de PV-installatie of zonnecollector te laten zien en vragen te beantwoorden. Als tien procent van de leden meedoet, wordt het record van vorig jaar al dik overtroffen: aanmelden dus !

Links:
www.solardays.nl
Solar Days info-site van ODE en Duurzame Buren

h.srv naar bovenJAN

Limburgse subsidie voor zonnepanelen

jaar
19

De provincie Limburg stelt subsidie beschikbaar voor zonnepanelen aan bestaande woningen. Particuliere eigenaar-bewoners van bestaande woningen in de provincie Limburg kunnen een bijdrage ontvangen voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen.

De regeling geldt alleen voor eigenaren die niet in aanmerking komen voor een subsidie op zonnepanelen binnen de Nadere subsidieregels Limburgse energie subsidie 2010-2012.

De hoogte van de subsidie is 30% van de subsidiabele kosten, met een minimumbedrag van € 500 en een maximumbedrag van € 1000 per woning. Aanvragen kunnen tot en met 31 december 2011 worden ingediend.

Link: E-subsidie Limburg

n.slm naar bovenJAN

Energiemarkt Edam-Volendam daverend succes

jaar
14

openingsdia presentatie ZPV Volendam De ZPV was afgelopen donderdag 13 januari "op sterkte" aanwezig tijdens de Energiemarkt die was georganiseerd door de gemeente Edam-Volendam en die werd gehouden op een schitterende lokatie, het Hoogheemraadsschapshuis.

Het was een avond met een daverende aanloop van geinteresseerden in allerlei vormen van duurzame energie, o.a. opwekken van zonnestroom. De PowerPoint presentatie vindt u hier, en de spreadsheet over de exploitatie van zonnepanelen downloadt u hier.

f.wld naar bovenJAN

Terugroepactie Soladin 600 (3)

jaar
13

In 2008 kocht ondergetekende een nieuwe Soladin 600 om daarmee vier Soladin 120's te vervangen, gesneuveld door de bliksem. Omdat Mastervolt niet direct aan particulieren verkoopt, verwezen zij door naar Oskomera in Deurne. Dat bedrijf leverde binnen een week de nieuwe omvormer af.

Helaas valt het exemplaar onder de terugroep actie: serienr. W2... . Er kwam echter geen brief van Oskomera, noch van Mastervolt.
Toch maar een telefoontje met Oskomera gepleegd. Men is daar wel op de hoogte van de actie en de Soladin-gebreken (een bepaalde component die te heet kan worden). Een medewerker vertelt dat Oskomera normaal gesproken evenmin aan particulieren levert. Kennelijk was mijn bestelling een uitzondering; daarom heb ik in tegenstelling tot de berijfs-klanten geen bericht ontvangen. Enigzins geschrokken belooft de medewerker uit eigener beweging om de interne procedure met collega's door te lichten. Hij vraagt zich nog wel af hoe ik dan wel van het probleem heb gehoord ...

Je zou toch maar géén lid zijn van de ZPV ...

h.srv naar bovenJAN

Terugroepactie Soladin 600 (2)

jaar
9

We kregen vandaag een e-mail van PolderPV (PolderPV's nieuwsbrief, de Polderkolder), waarin u wordt gewaarschuwd dat u zelf uw Soladin 600 moet controleren en zelf actie moet ondernemen. Ga als u een Soladin 600 bezit met een serienummer uit de gewraakte series (zie het bericht van 5 januari) vooral niet zitten wachten op een brief van Mastervolt, Nuon of een andere leverancier, maar onderneem direct actie. De recall-website van Mastervolt is www.soladin/recall

f.wld naar bovenJAN

Terugroepactie Soladin 600 (1)

jaar
5

Soladin 600
De firma Mastervolt raadt eigenaren van hun Soladin 600 omvormers gefabriceerd tussen 2006 en 2008, met serienummers beginnend met U5, U6, U7, U8, U9, UO, UN, UD, V1, V2, V3, V4, V5, V6, V7, V8, V9, VO, VN, VD, W1, W2, W3, W4, W5, W6, W7, W8, W9, buiten bedrijf te stellen en aan te melden voor gratis vervanging via hun website, www.soladin/recall.

De brief van Nuon van gisteren bleek een aanzetje van Nuon voor haar eigen klanten. Heeft u zo'n Soladin (serienummer vindt u op de achterzijde van de omvormer) dan is het aan te bevelen onmiddellijk actie te ondernemen.

f.wld naar bovenJAN

Geheimzinnige brief van Nuon

jaar
4

Een van onze leden stuurde een kopie van de brief van Nuon die hij vandaag kreeg. De brief is door ons "ingedikt" om te passen in het kader van deze website. We gissen waar het om gaat maar we weten dat ons lid heel lang geleden via Nuon zonnepanelen heeft gekocht uitgerust met OK4 omvormers. Deze omvormers zijn in 2004-2005 vervangen door Soladin 600's. En nu opnieuw? We gaan er achteraan.

brief van Nuon

naar bovenJAN

Sommige Soladins onbetrouwbaar?

jaar
4

Een van onze leden kreeg vanochtend een brief van Nuon over het omruilen van omvormers. Er wordt vermeld dat Mastervolt een omvormer die niet voldoet aan de kwaliteitseisen, kosteloos gaat omruilen. Daarover krijg ik binnen 3 dagen bericht van Mastervolt. We zijn benieuwd waar het over gaat; de Soladin 120 op de Natuurstroomset of een Soladin 600. Ons lid wacht even af op de brief van Mastervolt voor details. Wellicht zijn er dan andere gebruikers van het systeem op te roepen die bijvoorbeeld wel verhuisd zijn. Opvallend trouwens dat beide firma's een gratis informatienummer geven voor vragen hierover!

De redactie zal op deze pagina informatie geven zodra meer bekend is.

f.wld naar bovenJAN

Tevreden ZPV-lid

jaar
2

In 2009 hebben we SDE aangevraagd en zijn ingeloot voor subsidie, alles in eigen beheer gedaan gewoon goed lezen. Vervolgens zonnepanelen aangeschaft: 42 stuks maal 175Wp, in de tuin geplaatst (ook weer in eigen beheer) op een opstellingsframe 5 graden ZW en een hellingshoek van 37 graden (gelijk mooie carport). Onze oude meter hebben we laten vervangen gelijk met het plaatsen van een bruto productie meter en met de netbeheerder (Liander) de afspraak gemaakt om te mogen salderen. We hebben nu precies een heel jaar geproduceerd en totaal 7.016 kWh opgewekt, waarvan we 2.580 kWh zelf hebben gebruikt. Op 16 september 2010 heeft de netbeheerder de meters opgenomen en hadden we op dat moment 3.788 kWh teruggeleverd. Op 31 december 2010 ontvingen we een creditnota a € 880,30. In onze beleving is dit alles toch zeer correct verlopen. We lezen zoveel slechte ervaringen welke wij tot heden niet kunnen delen. Of zien wij toch iets over het hoofd. Met vriendelijke groeten.... (.). Natuurlijk de beste wensen voor u en de vereniging en veel zon gewenst.

f.wld naar bovenJAN

Aan iedereen

jaar
1

die zonnepanelen heeft: de beste wensen voor 2012, met uiteraard de vurige wens voor heel veel zonne-uren. 2011 was door een zonrijk voorjaar en dito najaar een sterk zonnejaar. We hopen dat de trend zich voorlopig even voortzet. Hebt u geen zonnepanelen? Schaf ze aan, ze zijn goedkoper dan ooit en uiterst rendabel. Ook aan u een zonnig jaar toegewenst. En tot slot de leden van de ZPV: mensen, het is elk jaar weer spannend waar de zonnestroomproductie op uit gaat komen. Een van de leuke dingen van zonnestroom is dat de productiemeter hooguit stil staat en lekker nooit achteruit loopt. Nu het allerdonkerste deel van het jaar (bijna) achter de rug is zal spoedig de stroompbrengst van onze panelen elke week weer verder oplopen. Een heerlijke tijd, straks dat voorjaar. Veel (voor)pret toegewenst.

f.wld naar bovenJAN

Duurzaam zonnig 2011

jaar
1

De Zonnestroom Producenten Vereniging wenst U een goed en zonnig 2011 toe, met vele duurzaam opgewekte kilowatturen en bijbehorende genietmomenten.

h.srv naar bovenDe archieven van - 2022 - 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009

doorzoek ZPV-siteZPV op social media

ZPV op Twitter ZPV op Facebook


ZPV-dakenPrijs van ruwe olie