Home
het nieuwsoverzicht
de agenda van ZPV
ZPV-werkgroepen
de nieuwsbrieven Power to the People
info over subsidies
info over salderen
FAQ`s: veelgestelde vragen
techniek
Reparatie Service
links naar PV-websites
lid worden
donaties
contact met ZPV opnemen
archief met nieuwsberichten


Archief 2012

In dit archief vindt U alle nieuwsberichten vanaf 1 januari 2009.
2022 - 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009
DEC

Rijks-subsidie PV regeling 2013

jaar
27

Agentschap NL heeft bekendgemaakt dat er nog tot 28 december 2013 door particulieren subsidie kan worden aangevraagd voor zonnepanelen voor de eigen woning. De regeling geldt tot de einddatum of zo lang er nog geld in de pot zit. De regeltjes zijn verder niet veranderd: minimaal 601 Wp en maximaal 3.500 Wp; maximaal euro 650 subsidie per klant. De details en ook hoe u kunt anvnragen vindt u op zonnepaneelsubsidie-pagina van Agenstchap NL. Er is in totaal nog bijna 30 miljoen euro beschikbaar. Succes!

f.wld naar bovenDEC

ZPV alweer geklommen in Top100 van Vroege Vogels Parade

jaar
15

De totale aanhang van natuur- en milieu-organisaties is in 2012 gedaald tot het niveau van het jaar 2000. Dat is de uitkomst van onderzoek door het VARA-radioprogramma Vroege Vogels dat zondag 9 december gepresenteerd werd. Opgeteld hebben de ruim honderd landelijke organisaties nu 3.817.711 leden of donateurs; dat zijn er 65.397 minder dan een jaar geleden.

De ZPV noteert een stijgende lijn in de jaarlijkse Vroege Vogels Parade. Vanaf 2009 waren de posities achtereenvolgens 74 - 75 - 66 en nu plaats 63.

Link: Vroege Vogels Parade 2012

h.srv naar bovenDEC

België vraagt vergoeding aan PV-bezitters

jaar
11

Niet om U bang te maken, maar bij onze zuiderburen ziet de netbeheerder opeens de producent van duurzame energie weer als melkkoe. Waarschijnlijk vanaf 1 januari 2013 gaat men een jaarlijkse vervoeding vragen van € 53 per geïnstalleerde kWp wanneer men niet over een 'slimme' meter beschikt; anders betaalt men op basis van zowel de afgenomen als teruggeleverde kiloWatturen. Voor een doorsnee PV-installatie betekent dat al gauw € 200 per jaar. Dat bedrag moet dus eerst verdiend worden alvorens de besparing en het terugverdienen begint.

De gevraagde vergoeding geldt niet alleen voor nieuwe installaties; zij raakt dus ook eigenaren die bij hun aankoop van zonnepanelen op duidelijk kortere terugverdientijden hebben gerekend. Daar komt nog bij dat de vergoeding met terugwerkende kracht tot begin 2011 mag worden ingevorderd. Tot 23 december 2010 gold namelijk een decreet dat de netbeheerder alle taken die noodzakelijk waren voor de 'injectie' van duurzaam opgewekte elektriciteit, kosteloos moest uitvoeren. Dit decreet werd echter afgelopen zomer door het Belgische Grondwettelijk Hof vernietigd.

Hopelijk brengt de Belgische heffing ons eigen kabinet niet op ideeën ... anders trekken enkele duizenden ZPV-ers (leden plus aanhang) naar de Dam!

Links:
nieuwsbericht van BouwEnWonen.net
nieuwsbericht van Organisatie Duurzame Energie (ODE) België

h.srv naar bovenDEC

ECN publiceert studie over netpariteit

jaar
9

Zowel voor mensen die al een zonnestroominstallatie hebben als voor hen die nog twijfelen kan het interessant zijn om de website van het Energie Centrum Nederland (ECN) te bezoeken. Op deze site is een pagina gewijd aan het PV PARITY Project. Een Europees consortium benadrukt de concurrentiekracht van zonnestroom in 11 EU-landen. Een beetje in een hoekje staan de twee publicaties die wij bijzonder interessant vinden, namelijk een studie naar scenario's voor elektriciteitsprijzen voor consumenten tot 2020 en de Roadmap naar PV-netpariteit in EU landen en landen rondom de Middellandse Zee. Beide documenten zijn in het Engels. In de studie naar de te verwachten elektriciteitsprijzen in 2020 is de BTW-verhoging van afgelopen oktober nog niet verwerkt. Koppel de gegevens van de studies aan de prijzen van wat installateurs u aanbieden en het begrip "netpariteit" ofwel, "loont het?" krijgt meer inhoud. Er moet wel worden bijgezegd dat veel mensen die al zonnepanelen hebben (met name de oudste lichting ZPV-ers) dit niet zozeer hebben gedaan om geld te verdienen alswel om CO2 emissies te verlagen en daarmee hun ecologische voetafdruk, en om zelf de baas te zijn over eigen gegarandeerde supergroene stroom. En eigen baas zijn in deze benarde tijden is goud waard.

f.wld naar bovenNOV

Nog een OK4E met meer dan 1.000 kWh

jaar
18

Van de heer Snel uit De Meern kreeg de redactie het volgende bericht:
Op uw website las ik dat u op zoek bent naar NKF omvormers met meer dan 1 megawattuur op de teller. Ik heb er een die inmiddels 1.161 kWh opgebracht heeft. Het serienummer van deze OK4E is SN 15346. Dit is nog een oorspronkelijke omvormer. De rest is in de loop der jaren vervangen. Nummer 2 heeft inmiddels 999973 wattuur opgeleverd.

f.wld naar bovenNOV

Nu ook reparatie van Soladin 120 mogelijk

jaar
8

Sinds kort is het ook mogelijk om defecte Soladin 120 inverters via de ZPV te laten repareren. Deze kleine omvormers van Mastervolt zijn vanaf 2003 in diverse acties en op grote schaal ingezet. Ze gelden o.h.a. als zeer betrouwbaar. Defecten zijn vaak aan twee inmiddels bekende oorzaken te wijten; vaak is het probleem ook te verhelpen.

Op dit moment heeft onze nieuwe, tweede ZPV-reparateur een 15-tal Soladins gerepareerd. De kosten van een reparatie zijn ongeveer € 10 à 15. Als de kosten hoger worden ingeschat, nemen we eerst contact op. Een onderzoek of de Soladin wel of niet gerepareerd kan worden, is kosteloos; alleen de verzendkosten zijn voor uw rekening.
De Soladins die om wat voor reden dan ook niet in reparatie worden genomen, kunt u desgewenst terugkrijgen (geen verzendkosten). De reparateur wil deze exemplaren in de meeste gevallen ook van u kopen; zijn belangstelling hangt af van de voorraad die hij op dat moment heeft.

Als U een defecte Soladin 120 wilt laten repareren (of een hele/defecte wilt verkopen/afstaan), neemt U dan s.v.p. contact met ons op. We sturen Uw bericht door naar de medewerker van de Reparatie Service.

h.srv naar bovenNOV

Nog meer panelen aangeboden

jaar
3

Zojuist kwam bij de redactie het volgende bericht binnen: Ik heb een vraagje: Wij zijn sinds twee jaar trotse eigenaars van 20 x 180WP panelen. In onze verdere transitie naar duurzaamheid hebben wij onze nieuwbouwwoning verkocht om op zoek te kunnen gaan naar de volgende stap. Omdat we in de tussentijd gaan huren, kunnen de panelen helaas niet mee naar de nieuwe woning en opslaan betekent gemiste elektriciteit. De nieuwe eigenaar van onze woning is geïnteresseerd in het overnemen van een deel van onze panelen. Dit ivm het plaatsen van een dakraam. Zijn er wellicht leden die enkele [bijvoorbeeld 4] losse 180 WP panelen willen overnemen? Hoe kan ik hen bereiken? Groet (naam bekend bij redactie - heeft u belangstelling, stuur dan een mailtje naar voorzitter@zonnestroomproducenten.org) ...

f.wld naar bovenNOV

OK4E met 1.000 kilowatturen zonnestroom opgewekt

jaar
3

Op de website PolderPV wordt door webmaster Peter Segaar trots gemeld dat een van zijn OK4 omvormertjes door de 1.000 kWh barrière is gegaan. De ZPV feliciteert de heer Segaar van harte met dit zeer heuglijke feit. Op zijn website stelt de heer Segaar dat er wellicht anderen zijn met ook OK4E-tjes met meer dan 1.000 kWh 'op de teller. De redactie van de Power to the People wil graag voor het kerstnummer 2012 een lijstje opnemen met 'veteranen' OK4E's die door de 1.000 grens zijn gegaan. Heeft u ók zo'n OK4-tje, meldt u zich via redactie@zonnestroomproducenten.org, liefst met een ervaringsverhaaltje, een plaatje van uw installatie en een screendump van de prestatie van de OK4E. Het wordt een gedenkwaardig kerstnummer van de PttP!

f.wld naar bovenNOV

Zonnepaneel over

jaar
3

.Al eerder zijn op deze website zonnepanelen aangemeld die overtollig waren. Hier is een nieuw bericht in deze categorie: Ook ik heb een zonnepaneel uit de Aktie van destijds en ook mijn omvormer is defect. Wellicht kunnen we gezamenlijk iets ondernemen want er zullen ongetwijfeld meer gevallen zijn. Het gaat dus waarschijnlijk over een 95Wp of 100Wp paneeltje waar een OK4 aan heeft gehangen. Als er een geinteresseerde is, kan hij/zij zich melden bij voorzitter@zonnestroomproducenten.org

f.wld naar bovenOKT

Solar Superstate

jaar
28

Er bestaat een website die bijhoudt hoeveel zonnestroomvermogen er per hoofd van de bevolking in landen in de wereld aanwezig is. Op het moment staat Duitsland op nummer 1 (301 Wp/inwoner), Belgie op nummer 6 (183 Wp per inwoner), en bijvoorbeeld de atoomstaat Frankrijk op plaats 12 met 40 Wp per inwoner. Het fossiele Nederland staat op plaats 27 (9 Wp per inwoner), achter bijvoorbeeld Zuid Korea (15 Wp), de Kaapverdische Eilanden (18 Wp), maar gelukkig hoger dan een echt oliestaatje, de United Arab Emirates (6 Wp per hoofd). Kijkt u zelf op de website SolarSuperstate

f.wld naar bovenOKT

Presentatie ZPV in Woensel gefilmd

jaar
14

Op 24 september heeft Niels Schoorlemmer namens de ZPV een presentatie gegeven voor de wijkvereniging Woensel in Eindhoven. Deze voorlichting over zonne-energie in Nederland en de rol van de ZPV werd ondersteund door Duurzaam Eindhoven en Jeroen van Agt, van OliNo. Van deze presentatie zijn ook filmopnames gemaakt.

h.srv naar bovenOKT

Overstappen ? Meterstanden !

jaar
9

Sinds de liberalisering van de energiemarkt moet het in Nederland geen probleem meer zijn om over te stappen, van een dure naar een goedkopere, of van een lastige naar een (klant)vriendelijke leverancier van energie. Zover de theorie. Over de weerbarstige praktijk kunnen veel overstappers meepraten.

Als toekomstige PV-bezitter moet je vooral beschikken over doorzettingsvermogen, vaak nog belangrijker dan de financiele middelen voor de installatie. De ZPV heeft dat in de rol van adviseur mogen meemaken bij een gedreven stel uit Noord-Brabant.
Om te beginnen, kon de leverancier geen duidelijkheid verschaffen over de geschiktheid van de elektriciteits-meter voor teruglevering. Omdat de ZPV daarvoor enkele zonnepanelen met omvormer beschikbaar heeft, was de vraag snel beantwoord: de meter draaide achteruit! Vervolgens was er veel gedoe over een vage garantieregeling voor het installeren op een dak met damwand-profiel. Daarna kwam de leverancier met ongeschikte omvormers aanzetten die overduidelijk te zwak waren voor de -door het bedrijf zelf geinstalleerde- zonnepanelen. Het kostte nogal wat moeite om vervanging geregeld te krijgen. Intussen draait de installatie naar behoren en tot voldoening van de eigenaren. Dat was het dan?

Vanwege betere condities voor teruglevering stapte het stel tenslotte over naar een andere leverancier voor elektriciteit. En ja, hoor:

Hallo (...),
het duurt even en je moet soms wel even flink boos worden, maar uiteindelijk is er toch door Essent correct afgerekend. In de bijlage sturen we je de twee brieven zoals we die naar Essent hebben gestuurd.
Het verschil op hun jaarrekening met de echte tellerstand is 1530 kWh. Volgens de eerste foutieve jaarafrekening zouden we € 181,51 terug krijgen. Bij de juiste jaarafrekening kregen we uiteindelijk € 743,96 terug !
Ook iets om op te letten bij overstap naar een andere leverancier: Op de jaarafrekening komt normaal altijd een nieuw voorschotbedrag te staan. Nu gingen wij per 27 aug over van Essent naar Green Choice en heeeeel toevallig stond er op de jaarafrekening dd 2 juli GEEN voorschotbedrag meer. Er stond alleen een KeuzeTariefAdvies met daarbij de tekst: 'Aan de hand van uw verwachte verbruik adviseren we u te kiezen voor het volgende tarief: Budget'. We hebben hierover gebeld met Essent en de medewerker had er ook nog nooit van gehoord. Wij hebben het idee dat dit bewust is gedaan. Wat zou er gebeurd zijn wanneer wij dit niet hadden opgemerkt? Al met al, we hebben totaal geen vertrouwen meer in Essent en voelen ons zelfs bedonderd. Wanneer we zelf niet opmerkzaam en controlerend zouden zijn, was ons enkele honderden euro's door de vingers geglipt. We hopen dat jullie deze simpele tips op jullie site willen vermelden zodat andere collega zonnepaneel gebruikers op hun hoede zijn. Dus: CONTROLEER de meterstanden.
Verder zijn we zeer tevreden en hebben we een goed gevoel bij onze gedane investering.
De namen van de afzenders zijn bij de ZPV-redactie bekend

h.srv naar bovenOKT

Let op: 10 oktober Dag van de Duurzaamheid

jaar
1

Dag van de DuurzaamheidOver precies 10 dagen is het Dag van de Duurzaamheid (een initiatief van Urgenda). Op die dag (10-10) zullen er in heel Nederland duizenden duurzame activiteiten plaatsvinden! Na het succes van de drie voorgaande edities nodigt Urgenda zowel particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties als overheden uit een duurzame activiteit te organiseren en aan te haken. Voor een overzicht van activiteiten surft u naar de website Dag van de Duurzaamheid

f.wld naar bovenSEP

Smart grid ? Off-grid !

jaar
27

Het kennisplatform Energie+ wijdt de zomereditie van zijn vakblad aan het thema 'smart grid'. Vanuit alle invalshoeken (belanghebbenden) worden de slimme netwerken bekeken die ons over enkele jaren/decennia zo veel beloven. Enkele voordelen op een rij.

  • botsende energiestromen van afnemers en aanbieders worden op elkaar afgestemd
  • de consument neemt bij voorkeur (en automatisch) stroom af wanneer die goedkoop is
  • slimme displays maken de burger energiebewuster
  • duurzame energie past beter in het lichtnet
  • elektrische auto's kunnen dienen voor (openbare!) energieopslag
  • kostenbesparing vanwege efficiëntere en dus lichtere netwerken

Met smart grids zijn de bedrijfsbelangen gemoeid van diverse partijen, waaronder electronica-fabricanten, de ICT-sector, automobiel industrie en de netbeheerders. Spannend wordt vooral de rol van grote energiebedrijven. De particuliere burger kan namelijk in de toekomstige (en lees voor ZPV-ers: huidige...) dubbelrol van verbruiker-en-producent tot interessante energie-oplossingen komen. Buren en coöperaties leveren onderling aan elkaar zelf opgewekte stroom, slaan energie (warmte en elektra) op in zelf geëxploiteerde buffers/accu's en regelen onderling het afrekenen met minimale administratie. Bij de juiste schaalgrootte en betrokkenheid komt een off-grid leefwereld stapsgewijs in beeld. En uit beeld verdwijnen juist op termijn de tot nu toe dominante spelers in het veld: de energieleverancier en zelfs de netbeheerder.

Deze twee partijen hebben daarom nu al belang bij een stevige greep op het gedrag van de consument. Een sleutelrol is daarbij weggelegd voor de slimme meter die dit gedrag in beeld moet brengen. In de genoemde editie van Energie+ constateert columnist Jurgen Ganzevles van het Rathenau Instituut:

"Energieleveranciers verleiden de klant met terugleververgoedingen en onderhouds-contracten die veel gedoe uit handen nemen. Voor deze partijen is het Haagse lobbycircuit dagelijkse kost ... De argeloze consument wordt hiermee niet empowered. Jan, Jans en hun zonnepanelen worden juist afhankelijker van de grote energiespelers. Er is maar één conclusie: het idee van Power to the People is met smart grids verder weg dan ooit".
Link
Energie+

h.srv naar bovenSEP

Document 'Zonnestroom en Nederlandse wetgeving'

jaar
25

Op 7 november vindt in Den Bosch SunDay 2012 plaats, een jaarlijks congres dat door Agentschap NL, ECN, Holland Solar en FOM wordt georganiseerd. Interessant is één van de workshop-resultaten van de editie 2011, getiteld Zonnestroom en Nederlandse wetgeving.

In het document komen verschillende producent-afnemer relaties aan bod, de belangrijkste artikelen uit de elektriciteitswet en worden de bekende onduidelijkheden in de wetgeving op een rij gezet. Helder, compact en de moeite waard.

h.srv naar bovenSEP

2 Shell panelen aangeboden uit Solarisactie

jaar
20

Een van onze leden heeft nieuwe zonnepanelen gekocht. Hij had twee Shellpanelen uit de Solarisactie van 1999-2000 (waarschijnlijk 24V-95Wp) over. Als een verenigingslid belangstelling heeft kan hij ze komen ophalen voor 100 euro samen. Er zit geen omvormer bij; die is namelijk kapot gegaan. Bent u geinteresseerd, stuur een e-mailtje naar voorzitter@zonnestroomproducenten.org

f.wld naar bovenSEP

Crowdfunding voor zonnepanelen

jaar
18
Natuur en Milieu

Crowdfunding is een nieuwe manier van financieren buiten de banken om. Het idee is dat vele particulieren - ieder een klein bedrag - investeren in een project, zoals de aanschaf van zonnepanelen. Deze vele kleine investeringen bij elkaar financieren het project helemaal. Het initiatief komt in dit geval van Natuur en Milieu en zonne-energiebedrijf Zondag-Solar.

Iemand die zonnepanelen wil kopen, meldt zich aan op Zonnepanelenvoorelkaar.nl. Een adviseur van Zondag-Solar beoordeelt de geschiktheid van het dak voor zonnepanelen. De potentiële koper maakt vervolgens een profiel aan voor crowdfunding waarin hij de hoogte van het leenbedrag vaststelt, de rente en de looptijd van de lening. Een investeerder schrijft op de lening in.
De kredietbeoordeling en kredietverlening loopt via Geldvoorelkaar.nl, het platform voor crowdfunding waar Zonnepanelenvoorelkaar mee samenwerkt.

Links
persbericht Natuur en Milieu
zonnepanelenvoorelkaar.nl
geldvoorelkaar.nl - platform voor crowdfunding

h.srv naar bovenSEP

Zon Op Zeist met ZPV

jaar
16

Op 17 september is de ZPV nadrukkelijk aanwezig bij de info-avond Zon Op Zeist in het gemeentehuis aldaar. De avond is georganiseerd door 'EnergiekeBuurt.NL'
Meer informatie leest U bij het ZPV-agenda-punt van 17 september.

h.srv naar bovenSEP

Hierom gaat het

jaar
7

Waarom hebben wij duurzame energie? Die draait toch alleen maar op subsidie zoals sommige figuren beweren? Kijkt u naar het volgende filmpje gemaakt door de VVM sectie Lucht en Klimaat
Verkiezingsfilmpje VVM Lucht en Klimaat
(klik op het plaatje)

f.wld naar bovenAUG

28 augustus a.s. Utrecht: Duurzaam Energiedebat

jaar
19

De Organisatie voor Duurzame Energie organiseert met partners, o.a. de ZPV op dinsdag 28 augustus een energie-verkiezingsdebat. Kandidaten van VVD, SP, PvdA, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, PvdD en 50Plus weten waar zij en hun partij voor staan in aanloop naar de verkie4zingen op 12 september. Wie krijgt met welke standpunten de meeste steun van de burger als het gaat om Energiebeleid uit Den Haag? Wat is de visie en welke doelstellingen willen deze (verkiesbare) kandidaten nastreven? Kandidaat-kamerleden die aan het debat deelnemen:
VVD: Rene Leegte
SP: Ike Teuling
PvdA: Jeroen Dijsselbloem
CDA: Marieke van der Werf
D66: Stientje van Veldhoven
ChristenUnie: Carla Dik
GroenLinks: Liesbeth van Tongeren
PvdD: Esther Ouwehand
50Plus: Norbert Klein
Locatie: Mariaplaats 14, Utrecht (Societeit De Vereeniging, Mammoni) Tijd: 18.30 uur (zaal open). Start: ca. 19.30 uur. Einde: 21.30 uur (met pauze). Napraten tot 22.30 uur mogelijk.
Toegang: gratis (maximaal aantal bezoekers 200, Vol is vol. Eerste 100 bezoekers krijgen gratis consumptie aangeboden door de Stichting Spaar het Klimaat ("het begint met besparing!"). locatie debat 28 augustus

Meer over dit debat op de website van ODE

f.wld naar bovenAUG

ZPV-reparatieservice kan uw defecte Exendis Gridfit goed gebruiken

jaar
16

Onze Reparatie Service vindt het zonde dat redelijk wat mensen hun defecte Gridfit 250 omvormer weggooien, om vervolgens een groter systeem aan te schaffen. De reparateur kan deze defecte omvormers heel goed gebruiken. Hij wil de klant er zelfs 15 euro per stuk voor geven (en hij vergoedt ook de porto à € 6,75 voor een basispakket).

De actie gaat vandaag in en stopt als de Reparatie Service het welletjes vindt. Meer informatie krijgt U door een e-mailtje naar de Reparatie Service ZPV te sturen.

f.wld naar bovenAUG

ZPV op kaasmarkt Edam

jaar
13

ZPV-kraam op de Kaasmarkt Edam
Afgelopen zaterdag stond de ZPV met de promotiekraam op de Kaasmarkt te Edam. Het was schitterend weer, ideaal om het publiek voor te lichten over de enorme voordelen die het hebben van zonnepanelen heeft. Grappig zijn de vrolijk brandende lampjes. Deze waren door de organisatie opgehangen en werden niet van stroom voorzien door het demonstratiepaneel op de voorgrond. Dit paneel is overigens gekoppeld aan een omvormer en produceert ook werkelijk stroom zodat we bijvoorbeeld het effect van beschaduwing kunnen laten zien.

f.wld naar bovenAUG

Slimme meter is de fax van morgen

jaar
12

Onlangs stond in het blad "De Ingenieur" een interview met Maarten van Riet, medewerker van Alliander. In dit interview zegt van Riet een paar pittige dingen over de slimme meter ("hoe dommer hoe beter")...("consumenten zitten helemaal niet op een slimme meter te wachten") en breekt jij een lans voor stroomopwekkingscooperaties. Het interview komt nader aan de orde in de komende nieuwsbrief, de Power to the People 2012-nr 3

f.wld naar bovenAUG

Acte de presence ZPV

jaar
5

Er is een aantal markten cq straatfestivals waar de ZPV voor uitgenodigd is en waar de ZPV uiteraard aanwezig zal zijn met het kraampje boordevol PV informatie:

Edam op zaterdag 11 Augustus
Dirkshorn op zaterdag 8 September -- het zeer gewilde en populaire straatfestival
Enschede op zaterdag 16 september
Geldrop op zondag 23 september
Zijpe op zondag 30 September
Schagen op zondag 7 october, de zeer leuke milieumarkt
Mogelijk ziet u ons op nog meer markten/festivals.

f.wld naar bovenAUG

Nog volop ruimte voor 15%-subsidie

jaar
2

Een volle maand na de start van de nieuwste subsidie regeling voor zonnepanelen is er nog volop ruimte voor nieuwe aanvragen. Op haar website maakt agentschap.nl bekend dat tot 30 juli 14400 aanvragen zijn binnengekomen. De daarmee gemoeide subsidie bedraagt ongeveer 8,5 miljoen Euro. Van de beschikbare 22 miljoen is dus nog ruim 13 miljoen te vergeven.

Een 'doorsnee' PV-installatie van 2 kWp - goed voor jaarlijks 1700 kWh - kost aan materiaal nu ca. € 3600, inclusief BTW; daar komen evtl. nog installatiekosten bij. Op een dergelijk pakket valt er een mooie € 540 te besparen. Doen !

h.srv naar bovenAUG

PV-power op Alcatraz

jaar
1

De beroemd/beruchte gevangenis Alcatraz in de baai van San Francisco is een attractie rijker: na Al Capone en Machine Gun Kelly biedt de befaamde instelling nu ruimte aan een pittige PV-installatie van liefst 1300 zonnepanelen.

The Rock

De panelen zijn bevestigd op het dak van het hoofdgebouw met het cellencomplex. Zij hebben een vermogen van 307 kWp en zijn behalve op het lichtnet ook aangesloten op een vracht accu's met een capaciteit van 2000 Ah.

De installatie moet jaarlijks 400 duizend kWh aan elektriciteit produceren waardoor de diesel generatoren nog slechts 40% van de oorspronkelijke hoeveelheid brandstof nodig hebben. De stroom uit de panelen blijkt ook nog eens goedkoper te zijn dan de dieselstroom. 'The Rock' heeft geen elektriciteitskabel naar het vasteland.

Link
artikel op RenewableEnergyWorld

h.srv naar bovenJUL

Zelf stroom opwekken is geen belastingontduiking

jaar
18

In het vorige bericht van 4 juli getiteld Zonnestorm! noemt onze auteur de bewering 'zelf opwekken is belastingontduiking' met reden een superflutargument. Daarop ontvingen we de onderstaande, aanvullende reactie van ZPV-lid J. Moerman uit Noordwijkerhout.

Ik zou het ...argument dat zelfopwekking belastingontduiking is, willen omdraaien. Als ik investeer in zonnepanelen betaal ik (nu !!!) BTW, de ondernemer betaalt winstbelasting, de werknemer betaalt loonbelasting en wanneer hij/zij bestedingen doet, betaalt hij weer BTW.
De overheid betaalt dit (gedeeltelijk) terug over tientallen jaren met gederfde energiebelasting en BTW. Dus eigenlijk moeten we allemaal investeren in zonnepanelen - maar dat wisten wij al langer.
Eigenlijk moeten alle vaste lasten omgezet worden in variabele lasten (dus verrekend in de kWh-prijs). Zo worden investeringen eerder economisch. Dat is ook gunstig voor de overheid: meer belastinginkomsten nu en meer bedrijvigheid zonder subsidie. Is dat niet wat de regering en wij willen in deze tijden van economische crisis? De voordelen vanuit energie oogpunt hoef ik U niet uit te leggen.

h.srv naar bovenJUL

Zonnestorm!

jaar
4

Vandaag raasde er een enorme discussie op Tweakers.net naar aanleiding van een bericht dat 43% van de Nederlanders zonnepanelen wil. Het aantal reacties, positief en negatief, was enorm. Hieronder zetten we een paar misverstanden recht:
1. Je hebt zon nodig voor zonnepanelen: In Nederland schijnt genoeg zon om 1000 Wp aan geinstalleerd paneel per jaar 850 kWh te laten produceren.
2. Je hebt een slimme meter nodig: Een gewone ouderwetse ferrarismeter (met wieltje) voldoet goed en mag gewoon blijven hangen. Dat is veel beter want:
3. Energiebedrijven zullen dynamisch gaan beprijzen: overdag krijg je niks terug voor teruggeleverde stroom, 's nachts veel: Juist dat kan alleen bij een domme klant met een slimme meter en niet bij een slimme klant met een 'domme' ferrarismeter.
4. Zelf opwekken is belastingontduiking: Fietsen ook als je de auto zou kunnen nemen. Wandelen is toch ook geen belastingontduiking? Dit is dus een superflutargument.
5. Zonnestroom is te duur: Dan hoort u niet bij de 43% van de Nederlanders die positief tegenover zonnestroom staan. Betaalt u maar rustig door aan uw stroom. En door, en door.... en door.... steeds maar meer.

f.wld naar bovenJUL

Hobbels op het zonnepaneelpad?

jaar
3

Aan degenen die tevergeefs probeerden gisteren en vandaag hun subsidieaanvraag voor zonnepanelen te deponeren bij Agentschap.nl geven wij het advies om zich helemaal niets van deze lieden aan te trekken. U krijgt in feite voor 650 euro één en al ellende en bureaucratie op uw dak. Wilt u dat? Gaat u dan door naar Start, neem de tijd, gebruik de ellebogen, douw dik dik door en u verdient misschien de bonus van 650 euro. Alternatief is uzelf helemaal niets, maar dan ook niets van de deinende mensenmassa voor de kassa van het subsidiecircus aantrekken en gewoon zelf panelen installeren. Ze zijn dan helemaal van uzelf en er is geen ambtenaar die u lastig kan vallen

f.wld naar bovenJUL

Subsidie!

jaar
1

Morgen gaat de nieuwe subsidieregeling voor zonnestroominstallaties in. Per installatie valt er 650 euro aan subsidie binnen te slepen. U kunt subsidie aanvragen via Agentschp.nl. Er is een redelijke hoeveelheid subsidie. De ZPV verwacht een run op zonnepanelen. Erg gelukkig zijn we niet met de regeling, want het is veel te veel stop-and-go beleid en in onze optiek eerder een verkiezingsstunt dan echte stimulans. We zijn bang dat de animo om zonnepanelen te plaatsen verslapt als de bodem van de subsidiepot in zicht is. De ZPV raadt u daarom aan te profiteren zolang er het nog kan.

f.wld naar bovenJUN

Energiewenderechner

jaar
26

De ZPV heeft in Duitsland een soort zuster-organisatie: de Solarenergie-Förderverein Deutschland (SFV). Op de website van deze vereniging is o.a. actueel pers- en actienieuws te vinden, alsmede een (online gratis) Solarbrief die 4 keer per jaar verschijnt. Lidmaatschap kost trouwens € 61,36 per jaar... De absolute topper van de website is echter de Energiewenderechner !

screenshot van het PV-deel

Dit machtige online-rekengereedschap heeft als doel om de overgang naar een (energie-)duurzame samenleving te helpen onderzoeken. Geen wonder: onze buren hebben immers besloten om die Energie-Wende definitief in gang te zetten. De Energiewenderechner is een mooi instrument om scenario`s door te rekenen. Alle vormen van duurzame energiebronnen zijn al aanwezig in de database. Hun relatieve aandeel kan eenvoudig worden aangepast en de gevolgen voor de totale energieproductie wordt meteen zichtbaar.

Hiernaast ziet U een screenshot van de Rechner, met het onderdeel Photovoltaik (PV) uitgelicht. Er is heel veel mogelijk met dit tool; het verdient aanbeveling om de demo-video te bekijken. In ruim 18 minuten wordt het geheel aan de hand van heldere voorbeelden toegelicht.
Het grootste nadeel voor veel belangstellenden: alles is alleen in het Duits beschikbaar. De SFV-site kan wel in het Engels (en Frans en Portugees) worden bekeken.

Links
website van de Solarenergie-Förderverein Deutschland
de Energiewenderechner
demo-video van de Energiewenderechner

h.srv naar bovenJUN

Zonnepanelen voor Google ScetchUp

jaar
19
zonnepanelen met Skelion

Met het modelleer-programma SketchUp van Google/Trimble kan men op de PC van alles ontwerpen: meubels, kamers, huizen, steden etc., en allemaal in 3D. SketchUp heeft nu een leuke toevoeging gekregen: Skelion.

Daken van zelf ontworpen huizen kunnen op eenvoudige manier worden voorzien van zonnepanelen. Men voert gegevens in over hellinghoek, orientatie, type paneel en schaduw. Panelen kunnen uit een database worden gekozen of zelf ontworpen. Ze zijn verticaal of 'landscape' te monteren. Platte of schuine daken - ook onregelmatig van vorm - moeten geen probleem zijn.
Er is zelfs een professionele versie van Skelion waarmee men een energie rapport van de installatie kan opstellen.

Links
SketchUp
Info over Skelion met demo-video

h.srv naar bovenJUN

Subsidie op zonnepanelen komt terug

jaar
9

Op de website Rijksoverheid.nl staat het volgende:
Particulieren die zonnepanelen aanschaffen om in hun eigen energiebehoefte te voorzien, kunnen vanaf 2 juli 2012 15% van het aankoopbedrag terugkrijgen. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De regeling vloeit voor uit het begrotingsakkoord dat is gesloten tussen vijf partijen in de Tweede Kamer. In totaal is er dit jaar voor de subsidie en de uitvoering van de regeling maximaal €22 miljoen beschikbaar. Daarmee kunnen zeker 30.000 aanvragen worden gehonoreerd. Per installatie wordt maximaal 650 euro subsidie verstrekt, wat neerkomt op een vermogen van 3,5 kilowatt. Hiermee kan voor een gemiddeld huishouden genoeg energie worden opgewekt. De subsidie hoeft niet van tevoren te worden aangevraagd en wordt uitbetaald op basis van een getekende overeenkomst met het bedrijf dat de panelen verkoopt en installeert. Particulieren kunnen subsidie aanvragen met DigiD via het elektronisch loket van AgentschapNL met de digitale versie van een getekende overeenkomst op of na 2 juli 2012. Per adres kan één aanvraag worden ingediend.
Op de website van Agentschap.nl waren vandaag nog geen nadere berichten te vinden.

f.wld naar bovenJUN

De nieuwsbrief is klaar

jaar
5

ZPV-leden kunnen binnenkort het nieuwste nummer van Power to the People in hun mailbox tegemoet zien. Het betreft nummer 2012-2 met 17 pagina's nieuws en meningen. Het belangrijkst is ons manifest, het beleidsplan / meerjarenplan van de vereniging: minstens 5 GWp in 2017. Niet-leden moeten even wachten voordat het nummer te downloaden is vanaf deze website..

f.wld naar bovenJUN

Nieuw efficiencyrecord zonnecellen

jaar
1

Sharp, het Japanse elektronicaconcern heeft een record gezet met de conversieratio van een nieuwe zonnecel. De cel kan maar liefst 43,5 procent van het zonlicht omzetten in elektriciteit. Dit record is bevestigd door het Fraunhofer Instituut in Duitsland. De conversie van de nieuwe cel is 1,2 procent hoger dan een eerder gefabriceerde zonnecel van Solar Junction. Volgens Sharp heeft het dit record weten te bereiken door 3 lagen van foto-opnamemateriaal te fabriceren, waarvan de onderste laag bestaat uit een mix van indium, gallium en arsenide. Verder wist bedrijf naar eigen zeggen de ruimte tussen de elektrodes te optimaliseren en de weerstand van de cel te minimaliseren.

f.wld naar bovenMEI

ZPV krijgt ANBI status

jaar
27

De Belastingdienst honoreert de ZPV met terugwerkende kracht per 21 januari 2012 met de ANBI ststus (Algemeen Nut Beogende Instellingen). Organisaties voor goede doelen die zijn erkend als Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI) zijn volledig vrijgesteld van schenkbelasting en erfbelasting. Een ANBI is een kerkelijke, levensbeschouwelijke, charitatieve, culturele, wetenschappelijke of andere instelling die het algemeen belang dient. Zij hoeven geen schenkbelasting te betalen over uw gift of over uitkeringen die zij in het algemeen belang doen. Ook betalen deze organisaties geen erfbelasting over ontvangen erfenissen.
Zie ook www.ANBI.nl

f.wld naar bovenMEI

Wereldrecord PV-productie in Duitsland: 22 GW

jaar
27

Door het zonnige weer heeft Duitsland op 25 mei een wereldrecord aan zonnestroomproductie gescoord: liefst 22 duizend Megawatt midden op vrijdag 25 mei, gelijk aan het vermogen van ca. 20 doorsnee kerncentrales, oftewel 45 centrales van het type Borssele.

De peiling is afkomstig van het 'Internationale Wirtschaftsforum Regenerative Energien' (IWR) in Münster. Het forum baseert zijn schattingen op gegevens van de energie verhandelbeurs EEX in Leipzig. Het record is behalve aan het mooie weer en de hoge stand van de zon vooral te danken aan de enorme groei van het geïnstalleerde PV-vermogen. Vorig jaar - eveneens op 25 mei - was het gemeten topvermogen nog maar 14 duizend MW.

Volgens IWR-directeur Norbert Allnoch wordt vaak onderschat dat de zon een groot vermogen levert net op het moment dat er de grootste behoefte aan is: de piekperiode in de middaguren. De Duitse PV-installaties zijn al in staat om dat extra verbruik volledig op te vangen.

Link
Artikel 'Produktion von Solarstrom erreicht weltweite Spitzenwerte', op Focus.de

h.srv naar bovenMEI

Zon Op Nederland: zonnestroom opwekken via coöperatie

jaar
15

Een van de vele Open Huizen bezocht tijdens de Solar Days ? Ook besmet geraakt door het zonnevirus ? Nu alleen nog enkele jaren doorsparen voor die vijfentwintig panelen op het eigen dak ? Wie begrijpelijkerwijs het geduld niet meer kan opbrengen, heeft inmiddels een alternatief: de zonne-coöperatie.

ZonOpNederland

Zon Op Nederland is een landelijk initiatief voor het oprichten van lokale coöperaties die gezamenlijk zonnepanelen exploiteren. Als lid van b.v. 'Zon Op Helenaveen' kan een particulier lid in principe al volstaan met de aanschaf van één enkel zonnepaneel. De coöperatie zorgt voor een geschikte afnemer en lokatie, werft leden, maakt afspraken met de gemeente, kiest een competente leverancier en installateur, regelt contracten, verzekeringen en onderhoud. Jaarlijks wordt de winst per paneel uitgekeerd, na aftrek van gemaakte en afgesproken kosten.

Interessant voor deelnemers is ook dat niemand meer hoeft te wachten op een BTW-verlaging van 19 naar 6 procent, al dan niet ingaand op 1 oktober 2012. Een dergelijke verlaging wordt op dit moment onderzocht op gevolgen (lees: kosten). Een coöperatie kan de betaalde BTW echter gewoon terugvragen van de belastingdienst, zowel voor de gekochte panelen als voor het installatiewerk.

Link
Zon Op Nederland

h.srv naar bovenMEI

Gemeente Arnhem presenteert: de Zonatlas

jaar
10
detail uit de Zonatlas

Gisteren lanceerde de Gemeente Arnhem een interessant initiatief op het gebied van zonne-energie: de Zonatlas. Voor elk huis op het grondgebied van de gemeente is op een kaart duidelijk zichtbaar of de lokatie wel of niet geschikt is voor het gebruik van zonnepanelen.

Behalve de algemene geschiktheid van een huis kan de kaart ook details geven: van elk deel van het dak kan men een aparte score bekijken in drie categorieën: zeer geschikt, geschikt en minder geschikt. Bij het vergelijken van rijtjeshuizen valt op dat de nabijheid van een hoge boom kennelijk in de beoordeling is meegenomen; dat is knap werk. Er zijn echter ook identieke lokaties te vinden die tot onbegrijpelijke, verschillende scores leiden.
In elk geval heeft de gemeente de serieuze poging ondernomen om een nuttig instrument ter beschikking te stellen van de twijfelende huiseigenaar; dat valt te prijzen.

Links
Zonatlas van de Gemeente Arnhem
Uitzending over de Zonatlas op RTV-Arnhem

h.srv naar bovenMEI

Saldering zonne-energie op andermans dak in Nijmegen

jaar
10

Bewoners van de gemeente Nijmegen kunnen nu zonnepanelen kopen die op het dak van een gemeentelijk pand liggen. De energie die deze zonnepanelen opwekken, kan worden afgetrokken van de particuliere energierekening van de deelnemer.

De gemeente Nijmegen, Zonnepark Nederland en netbeheerder Liander gaan samenwerken aan een pilot op de daken van twee gemeentelijke panden in Nijmegen. Liander stelt meetgegevens ter beschikking om het salderen uit te voeren. Op deze manier kunnen ook huurders of eigenaren met een ongunstig dak zelf zonnestroom opwekken en die zonder energiebelasting noch BTW terugleveren aan het openbare net.

Het initiatief past in het streven van de gemeente om in 2045 energieneutraal te zijn en de helft van de energie zelf (lokaal) op te wekken.

Links
Nijmeegs gemeentelijk bericht in de Nieuwsbrug,
Zonnepark Nederland

h.srv naar bovenMEI

Solar Cities

jaar
9

In Duurzaamnieuws.nl stond het bericht dat in Friesland en Groningen heel nieuwe ontwikkelingen gaande zijn op zonnestroomgebied. We citeren uit duurzaamnieuws het volgende:
Om in 2020 ‘fossielvrij’ te zijn, wil de provincie Friesland in 2015 voor 50 Megawatt aan zonnestroom produceren. Hoofdstad Leeuwarden neemt daarvan 15 Megawatt voor haar rekening. Zo heeft Energiewacht in februari een leaseconstructie geïntroduceerd, waarbij particulieren zonnepanelen op hun dak krijgen. Ze hoeven zelf niets te investeren en hun stroomprijs blijft de komende jaren gelijk. Daar meldden zich binnen vier dagen al 800 mensen voor aan. Op bedrijventerrein De Hemrik helpt Leeuwarden tien bedrijven met een laagrentende lening investeren in zonnepanelen op hun dak. Ambtenaren van de gemeente kunnen zelf via hun salaris een ‘PV-privé’ pakket met zonnepanelen afbetalen en verder wil de stad op zoveel mogelijk gemeentelijke gebouwen en scholen zonnepanelen leggen. "We zijn druk bezig, in de volle breedte van de markt, concrete projecten te ontwikkelen. Overal in Nederland zie je soortgelijke initiatieven ontstaan, al staan de meeste nog in de startblokken,” zegt Jadranka Cace van RenCom, die namens de gemeente alle plannen aanjaagt.
In Wageningen heeft De Woningstichting het plan om de daken van 124 huurhuizen tegelijk met een grote renovatie uit te rusten met zonnepanelen. Samen met de corporaties, Universiteit Wageningen, bedrijven, burgers en tal van andere partijen heeft de gemeente de Stichting Zonne-energie Wageningen opgericht, die 30.000 vierkante meter van de plaatselijke daken met zonnepanelen wil beleggen, goed voor 2 Megawatt aan elektriciteit. Op 10 mei lanceert de stichting een actie waarbij particulieren en bedrijven voor een goede prijs een compleet pakket aan zonnepanelen kunnen kopen, inclusief montage, service en garantie.
bron: Duurzaamnieuws.nl

f.wld naar bovenMEI

Nog 2 dagen en dan....Solar Days

jaar
3

Let u even op dat tussen 5 en 13 mei allerlei activiteiten plaatsvinden in het kader van de Solar Days. Er zijn honderden evenementen en open huizen, zodat u zelf kunt kijken hoe een ander omgaat met zonnestroom, heet water met een zonneboiler produceert, warmte oppompt of uit de buitenlucht wint met een warmtepomp, er wijn mensen met kennis over dak-, vloer- en spouwisolatie, HR++ glas, warmteopslag, noem maar op. De website van Solar Days is www.solardays.nlHet grote Openingsdebat is op maandag 7 mei in Rotterdam in het Electrisch vervoer Centrum aan het Delftseplein nr. 24. Het programma vindt u hier.

f.wld naar bovenAPR

Gascentrale moet sluiten door zonnestroom

jaar
21

In het Duitse Werne is een gasgestookte elektriciteitscentrale van het net gehaald. De centrale werd overbodig vanwege de vele PV-installaties die de afgelopen jaren zijn bijgekomen in de regio. Het laat zien dat zonnestroom nu al in staat is om piekverbruiken van het lichtnet op te vangen, ook nog eens tegen lagere kosten.

De 55 MW gascentrale Gersteinwerk-Stockum werd op non-actief gesteld omdat zij nog maar weinig te doen kreeg. Een woordvoerder van RWE legde uit dat de dagelijkse middagpiek in het stroomverbruik steeds meer door het groeiende vermogen van PV-installaties wordt opgevangen. Die hebben immers zelf een productiepiek midden op de dag. De gascentrale draaide in het verleden jaarlijks vele duizenden productie uren; de laatste tijd was dat verminderd tot enkele honderden uren per jaar. De centrale is daardoor economisch niet meer rendabel. Er komt ook geen andere voor in de plaats.

Het feit dat grootschalige inzet van zonne-energie het dagelijkse piekverbruik kan afvlakken, is al langer bekend, het zogenaamde 'merit order effect'. Dat leidt opvallend genoeg tot duidelijk lagere stroomprijzen op die momenten van de dag. Indirect heeft atoomstroomreus RWE daarmee toegegeven dat PV-stroom her en der al gid parity heeft bereikt.

Link
PV magazine

h.srv naar bovenAPR

Energiebesparing in Singapore

jaar
8

airco units in SingaporeVan uw correspondent in Singapore. De stad-staat Singapore (5 miljoen inwoners, oppervlak gelijk aan de provincie Utrecht)is een mooi voorbeeld van een zich snel aanpassende wereld. Men heeft geen eigen fossiele hulpbronnen, dus moet men snel op wisselende omstandigheden reageren. En dat doet men in Singapore ook want de torenhoge olieprijs hakt daar hard in de deviezen. Uw correspondent kwam op straat, in restaurants en in openbare gebouwen geen enkele gloeilamp tegen. Grote gebouwen en monumenten worden van buiten verlicht met led-lampen in allerlei kleurtjes. Mensen wordt aangeraden zuinig met energie te doen, en dit jaar nam Singapore voor de eerste keer deel aan Earth Hour. Toch kan er ook in Singapore nog een heleboel gebeuren aan energiebesparing. Aan het gebruik van airconditioning bijvoorbeeld. In menig gebouw is het ijs-en ijskoud omdat dat gevoel wordt geassocieerd met welvaart en beschaving. Dat airco energie vreet deert niet in dit denkwereldje. Als je de hele dag buiten in de dampende tropen loopt of werkt is het erg lekker binnen in een airconditioned shopping mall, winkeltje of restaurant. Maar ze kunnen overdrijven, zie plaatje. Zonnepanelen zie je niet veel, maar ja, die kunnen in Singapore uit het zicht plat op het dak liggen van de vele hoge flatgebouwen. Vlakbij de evenaar schijnt de zon immers loodrecht op de aarde.

f.wld naar bovenMRT

Aanpassing Monumentenwet

jaar
25

Een van de leden van de ZPV gaf door dat blijkbaar per 1 januari 2012 de monumentenwet is aangepast waardoor er minder vaak een vergunning aangevraagd hoeft te worden bij kleine werkzaamheden aan monumenten. Dit is heel belangrijk als u in een monument woont en u wilt toch zonnepanelen op het dak. Voorheen was het erg moeilijk om vergunning te krijgen. In de nieuwe regeling is het plaatsen van zonnepanelen aan de achterzijde van het monumentale pand vergunningvrij geworden! Dat scheelt een hele hoop werk met tekeningen maken, een hoop papieren invullen in zesvoud en legeskosten, die bijvoorbeeld in Amsterdam minimaal 196 euro bedragen. Het ZPV-lid heeft nog een vraag uitstaan bij een overheidsinstantie hoe dat dan precies zit met platte daken, hij hoopt daar komende week meer over te horen. De regeling geldt voor monumenten, maar ook voor panden in een beschermd stads- of dorpsgezicht. Link naar de website waar dit gemeld wordt: gemeente Amsterdam en een site van de Rijksoverheid

f.wld naar bovenMRT

Productie goed op gang

jaar
18

eerste 10 weken 2012 zonnestroomproductieNa 10 weken in het nieuwe jaar is de productie van zonnestroom nu goed op gang gekomen. U kunt aan het plaatje prachtig zien dat de opbrengst van zonnepanelen in grote lijnen het sterker worden van de zon richting voorjaar volgt. De dagen worden langer, de boog die de zon over de hemel volgt wordt hoger, en de zonintensiteit neemt toe. In december is zodoende de opbrengst van zonnepanelen 10x zo laag als in juni. Natuurlijk slingert de lijn in de grafiek op en neer, maar dat komt door het wisselvallige klimaat in west-Europa. Door de bank genomen levert een zonnepaneel ongeveer 800-900 kilowattuur per kWp geinstalleerd vermogen op. Er zijn uitschieters naar boven, vooral in de kuststreek waar vergeleken met het oosten van het land de zon meer schijnt en de wind vaker en harder blaast waardoor de panelen goed worden gekoeld. Het gaat duidelijk de goed kant op. Voor mensen die sinds kort "aan de panelen" zijn is de lente een spannende tijd. Productie, productie....

f.wld naar bovenMRT

Huizen met zonnepanelen gezocht!

jaar
5

Solar Days 2012Je weet als geen ander hoe goed het voelt om zonnepanelen op het dak te hebben liggen. Elke zonnige dag voelt nog beter als je weet dat je daardoor zelf energie opwekt. Huizen met zonnepanelen gezocht Er zijn nog (te) veel mensen zonder zonnepanelen! Terwijl dat tegenwoordig al goed uitkan zonder subsidies. Mensen die twijfelen hebben vaak een laatste zetje nodig. Een goed verhaal van iemand die zelf panelen heeft kan net voldoende zijn. Precies om die reden worden nu al enkele jaren in mei de Solar Days georganiseerd, met overal in het land Open Huizen van mensen die zelf zonnepanelen op het dak hebben, hier trots op zijn en er graag over vertellen aan anderen. Ben jij enthousiast over je zonnepanelen? In 2011 hebben meer dan 125 particulieren hun huis opengesteld. Sommigen hadden het druk, anderen rustig. Al met al hebben enkele duizenden particulieren een Open Huis ergens in het land bezocht. Dit jaar willen we minstens 200 plekken hebben waar mensen terecht kunnen. Want hoe dichter in de buurt, hoe groter de kans dat mensen langs komen voor een eerlijk verhaal van een ervaringsdeskundige. Wilt je daarover vertellen aan anderen? Je begrijpt nu wellicht hoe belangrijk de Open Huizen zijn voor de Solar Days. Daarom willen we je vragen of je dit jaar (weer) mee wilt doen en aan andere particulieren vertelt waarom je voor zonnepanelen (of een zonneboiler) hebt gekozen, hoe ingewikkeld of makkelijk het was en wat het je oplevert. Zodat de drempel voor anderen weer een stuk lager wordt om zelf zonnepanelen aan te schaffen. En we Nederland weer een stukje duurzamer kunnen maken. De Open Huizen vinden plaats tussen 5 en 13 mei. Je kunt je huis op één of meerdere dagen openstellen, dat bepaal je zelf. Je kunt je nu aanmelden via de volgende link: www.solardays.nl/aanmelden. Als je je aangemeld hebt, ontvang je in de loop van april een informatiepakketje van ons, met postertjes, kaarten, achtergrond informatie en dergelijke. Wij zouden het enorm waarderen als je meedoet! Het Solar Days Team Eric de Lange (ODE zonsectie) Peer de Rijk (ODE zonsectie) Markus Schmid (duurzame buren)

f.wld naar bovenMRT

Binnenkort in uw mailbox: de nieuwe PttP

jaar
3

Power to the People 2012 nummer 1De Power to the People 2012 nummer 1 is klaar. Hier ziet u hem op een iPad, waar hij netjes op wordt weergegeven. Het is het eerste nummer van de hand van onze nieuwe vormgever, Gijs de Reus. U vindt o.a. in dit nummer het eerste gedetailleerde artikel over de slimme meter, een apparaat dat ons allemaal van dienst kan zijn, mits, mits, mits. Leden van de ZPV krijgen binnenkort bericht waar ze hun nummer van de Power to the People kunnen ophalen. Niet-leden moeten even wachten.

f.wld naar bovenMRT

Einde nabij voor Scheuten Solar

jaar
1

Het einde is nabij voor Scheuten Solar, een van de weinige Nederlandse producenten van zonnepanelen. Het bedrijf heeft om uitstel van betaling gevraagd en een faillissement lijkt onafwendbaar.

Na de Arnhemse zonnefolie producent Helianthos en het Heerlense Solland Solar moet nu ook de fabrikant uit Venlo zijn activiteiten staken. In een persbericht maakt Scheuten duidelijk dat een 'dramatische overcapaciteit' op de Europese markt heeft geleid tot een prijsval voor zonnepanelen van meer dan 50 %. Kostenbesparingen noch pogingen tot het aantrekken van investeerders hebben tot voldoende vooruitzicht geleid om de productie voort te kunnen zetten. In de Venlose afdeling staat 90 werknemers het verlies van hun baan te wachten; in het Duitse Gelsenkirchen worden 200 personeelsleden werkeloos. Er komt nog wel een poging van de aangestelde bewindvoerder om een doorstart te onderzoeken. De veel grotere glas-afdeling van Scheuten wordt trouwens door het faillissement niet geraakt.

Link: nieuwsbericht van Scheuten Solar

h.srv naar bovenFEB

Voorlichting over zonnestroom live online te volgen

jaar
27

Op dinsdag 28 februari van 20 tot 22 uur zal de ZPV aanwezig zijn bij een voorlichtingsbijeenkomst van de Buurtvereniging Meerhoven Zand- en Bosrijk in Eindhoven over de plaatsing van zonnepanelen. U kunt de presentaties online volgen via livestream: live-uitzending voorlichtingsbijeenkomst zonnepanelen

n.slm naar bovenFEB

Slimme wasautomaat

jaar
23

slimme wasautomaat Hier ziet u de display van een slimme wasautomaat. Bestuursleden van de ZPV waren vandaag te gast bij netbeheerder Enexis in Zwolle waar men proefprojecten voorbereidt met slimme huishoudelijke apparaten gekoppeld aan slimme meters. Men heeft in Zwolle een proefopstelling waarin verschillende apparaten (afwasmachine, wasautomaat, droogautomaat) samen met de slimme meter beslissen wanneer er gewassen en gedroogd gaat worden. Op deze manier wil men de netwerken optimaal gaan benutten. De klant mag meegenieten. Om de proefopstelling helemaal compleet te maken was ook een set zonnepanelen op het dak van het laboratorium geplaatst. Een uitgebreide analyse van de slimme meter en de mogelijke gevolgen en veranderingen die ze met zich mee brengt, verschijnt in komende nummers van onze nieuwsbrief, de Power to the People. Voor de slimme meter, zie ook jouwenergiemoment.nl.

f.wld naar bovenFEB

Gelderland snakt naar zonne-energie

jaar
23

Dagblad de Gelderlander opent vandaag met de kop 'We willen zonnepanelen'. De krant had op 3 februari aan zijn lezers gevraagd: Wat zou ú doen met 4 miljard? Het antwoord samengevat:

"Als er één conclusie getrokken mag worden uit de overstelpende hoeveelheid inzendingen ... dan is het deze: inwoners van Gelderland willen massaal zonnepanelen. Zonnepanelen op de daken van hun huizen, op boerderijen, bedrijven en bruggen, op geluidsschermen langs de weg, in parken en op pleinen. Overal dus."

De Gelderlander peilde zijn lezers naar aanleiding van de 4 miljard Euro die de provincie heeft overgehouden aan de verkoop van haar Nuon-aandelen aan het Zweedse energiebedrijf Vattenfall. Ruim een kwart van de inzenders stelt dus voor om het geld te besteden aan het overschakelen naar duurzame energie, met name zonne-energie. De miljarden zijn immers ook verdiend met de verkoop van een energiebedrijf. Ook werd door een aantal lezers geopperd om het zonnefolie bedrijf Helianthos aan een doorstart te helpen.

h.srv naar bovenFEB

Bestuursvergadering ZPV

jaar
22

Op 22 februari hield de ZPV in Ede haar eerste bestuursvergadering van 2012. De belangrijkste agendapunten waren: het bijwerken en opschonen van de financiele en ledenadministratie, de publicatie van onze nieuwsbrief (het wordt weer leden first), ontwikkelingen rondom de slimme meter (waarover binnenkort meer in de nieuwsbrief), ZPV-deelname aan markten in 2012 en de aankomende Algemene Leden Vergadering. Die laatste zal waarschijnlijk reeds eind april plaatsvinden. We houden alle leden op de hoogte.

h.srv naar bovenFEB

Zonnestroom in Vlaanderen sterk in opmars

jaar
20

Op SolarPlaza pikten we het bericht op dat er in 2011 in Vlaanderen liefst 600 megawattpiek aan nieuwe zonenstroominstallaties is neergezet en in Wallonië 280 megawattpiek. In 2012 verwacht men eenzelfde hoeveelheid te plaatsen. We moeten dus als noordelijke buren behoorlijk de handen uit de mouwen steken om dit allemaal bij te houden. Allez!

f.wld naar bovenFEB

Zonnestroom voor 2 euro per wattpiek mogelijk

jaar
19

Hoewel de meeste aanbieders van zonnestroom aan particulieren panelen aanbieden voor € 2,50 - 2,75 all in, dwz schuin dak, inclusief BTW transport, inclusief bevestiging, plaatsing omvormer en aansluiting in de meterkast, heeft de ZPV hier en daar een installateur waargenomen die in de markt is voorrond de 2 euro all in. Doe-het-zelvers zijn al in veel gevallen stukken goedkoper uit dan 2 euro per wattpiek.

f.wld naar bovenFEB

Zonnestroom in Afrika

jaar
17

Het is in deze tijden van torenhoge oplieprijzen en sterk verlaagde prijzen van zonnepanelen eigenlijk heel raar dat er nog zoveel mensen zijn, met name in Afrika, die hun hutje 's avonds verlichten met walmende kerosinelampen. Dat moet en kan veranderen. De Verenigde Naties heeft een Business Call to Action initiatief in het leven geroepen waarbinnen bedrijven (goedkope) oplossingen kunnen aanbieden voor die ellendige, inefficiente en ongezonde kerosinelampen. De firma ToughStuff gaat in 2012 in tal van Afrikaanse landen setjes leveren van ijzersterke zonnepanelen, accu's en ledverlichting. Er staat een heel leuk promotiefilmpje op YouTube. Dat spul dat ToughStuff levert is echt tough!

f.wld naar bovenFEB

Delaminatie sommige Shell zonnepanelen

jaar
5

delaminatie ShellpanelenHet Duitse vakblad Photon heeft onlangs gevallen gerapporteerd van delaminatie bij Shell zonnepanelen. De inbeddingsfolie die de zonnecellen lucht- en vochtdicht tussen de glasplaat en (meestal) de backfoil moet houden, lijkt soms los te laten, waardoor er duidelijke verkleuringen van het zonnepaneel plaatsvinden. In veel gevallen wordt op termijn ook een opbrengstvermindering vastgesteld, al kan ook vaak tijdens de nog jonge fase waarin eerste verkleuringen zijn te zien, niets van vermogens- of energie opbrengst vermindering worden aangetoond. Het gaat om Shell zonnepanelen uit de RSM serie: RSM 100, 105, 110, 115 en uit de S-serie: S 105 en S115. Deze modules zijn gefabriceerd in het begin van deze eeuw. De foto is afkomstig van de website Polderpv.nl, en meer informatie over deze ontwikkelingen vindt u ook bij collega PolderPV.

f.wld naar bovenJAN

En vergeet de actie van de Vereniging Eigen Huis niet

jaar
29

Door alle opwinding rondom het rapport van Natuur en Milieu en de actie Zon Zoekt Dak moet u niet vergeten dat er nog een andere actie is, namelijk de actie 123zonne-energie van de Vereniging Eigen Huis. Alle voortekenen zijn aanwezig dat we komend voorjaar heel veel daken zullen zien die worden voorzien van nieuwe zonnepanelen.

f.wld naar bovenJAN

Grid Parity al bereikt volgens ZonZoektDak

jaar
29

Zoals bekend heeft Stichting Natuur & Milieu samen met duurzame partner ASN Bank de actie ZonZoektDak opgezet. Die actie is geïnspireerd op het succesvolle Urgenda-initiatief WijWillenZon. Ook de Vereniging Eigen Huis kent een vergelijkbare inkoop actie van zonnepanelen tegen bodemprijzen: 123 Zonne Energie.

In het radioprogramma Vroege Vogels van vandaag stelt Natuur & Milieu medewerker Ron Wit dat het economische omslagpunt voor elekriciteit uit zonne energie nu al bereikt is. De stroomprijzen blijven stijgen terwijl zonnepanelen over de afgelopen tien jaar 80 % in prijs gedaald zijn.: "De keuze is: spek je je eigen portemonnee of die van je energieleverancier?"

Uit een eigen analyse - factsheet Nederlandse markt zonne-energie - van Natuur & Milieu blijkt dat het al in 2012 goedkoper is om zelf (zonder subsidie) stroom op te wekken m.b.v. zonnepanelen dan de elektriciteit bij een energiebedrijf te kopen. Daarbij is rekening gehouden met kosten voor installatie, renteverliezen, vervanging van omvormers na 12 jaar, veroudering panelen etc. Wat weerhoudt U nog?

h.srv naar bovenJAN

Eneco lanceert Toon

jaar
22

Een paar dagen geleden kondigde Eneco een nieuw product aan, de Toon. Dit gadget, dat eruitziet als een i-pad, fungeert als luxe cv-thermostaat, energieverbruikdisplay en weerstation. Gebruikers kunnen zich tegen betaling abonneren op hun eigen gegevens, zodat ze op hun Toon grafiekjes kunnen zien over hun eigen energieverbruik. Teruglevering van bijvoorbeeld zonnestroom kan het apparaatje niet. In feite koopt men dus een zeer gelikte programmeerbare cv-kamerthermostaat met beperkte mogelijkheden. Energie besparen doet Toon niet (eigen vebruik 50 kWh/jaar)

f.wld naar bovenJAN

PV-actie Vereniging Eigen Huis groot succes!

jaar
6

De actie 123 zonne-energie van de Vereniging Eigen Huis heeft 10.000 inschrijvers bereikt. Hiermee is elke verwachting overtroffen. Als al die mensen inderdaad zonnepanelen aanschaffen, dan ligt er dit voorjaar een paar megawattpiek aan zonnepanelen erbij om supergroene stroom direct te leveren aan de gelukkigen. De vereniging heeft aangekondigd om in mei een tweede ronde te houden. Dat betekent wellicht nog veel meer zonnepanelen dit jaar op Nederlandse daken.

f.wld naar bovenJAN

Duurzaam en zonnig 2012

jaar
1

De Zonnestroom Producenten Vereniging wenst U een goed, gezond en zonnig 2012 toe, met vele duurzaam opgewekte kilowatturen en het bijbehorende plezier.

naar bovenDe archieven van - 2022 - 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009

doorzoek ZPV-siteZPV op social media

ZPV op Twitter ZPV op Facebook


ZPV-dakenPrijs van ruwe olie