Home
het nieuwsoverzicht
de agenda van ZPV
ZPV-werkgroepen
de nieuwsbrieven Power to the People
info over subsidies
info over salderen
FAQ`s: veelgestelde vragen
techniek
Reparatie Service
links naar PV-websites
lid worden
donaties
contact met ZPV opnemen
archief met nieuwsberichten


Archief 2014

In dit archief vindt U alle nieuwsberichten vanaf 1 januari 2009.
2022 - 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009




DEC

Zonnig 2015

jaar
31

Het bestuur en de redactie van de ZPV wenst alle leden een gezond en voorspoedig 2015. En laat het weer een lekker zonnig jaar worden.

h.srv naar boven



DEC

CBS publiceert productiecijfers duurzame elektriciteit over 2013

jaar
22

Op 12 december 2014 heeft het CBS eindelijk de cijfers over 2013 van de productie en vermogen van hernieuwbare elektriciteit gepubliceerd. Volgens het CBS is er in 2013 voor 516 miljoen kwh aan zonnestroom geproduceerd. Dit zijn alle cijfers.

r.dgf naar boven



NOV

Fietspad produceert stroom

jaar
7

In Krommenie wordt door minister Kamp (EZ) op 12 november officieel het eerste stukje zonnestroomfietspad ter wereld in dienst gesteld. Het fietspad wekt stroom op als er zon op schijnt. Het gaat om een teststuk waarin een aantal SolaRoad panelen zijn verwerkt van 1,5 bij 2,5 meter. De bovenste laag van de panelen bestaat uit dik, stroef gehard glas. De verwachting is dat elk element ongeveer 50 kWh per jaar opwekt. Het komende jaar wordt uitgebreid gemeten aan de prestaties in dit veldexperiment. Meer informatie op de website van Ooms Civiel

f.wld naar boven



SEP

Meeste stroom komt in 2050 van de zon

jaar
30

In 2050 zou wereldwijd de meeste elektriciteit afkomstig kunnen zijn uit zonne-energie. Dat blijkt uit een artikel en twee 'roadmaps' van de International Energy Agency (IEA). De organisatie verwacht dat halverwege deze eeuw ca. 16% van de stroom uit PV-systemen kan komen, en nog eens 11% uit CSP-installaties (Concentrated Solar Power, zonnewarmte naar stroom).

De IEA verwacht een sterke groei o.a. door prijsdalingen op langer termijn. Belangrijke voorwaarde is wel dat er 'heldere, geloofwaardige en consistente signalen komen van politiek en beleidmakers', aldus IEA-directeur Maria van de Hoeven, onze oud-minister van EZ ...

Links:
IEA-Artikel How solar energy could be the largest source of electricity by mid-century van 29 sept. 2014
IEA-Technology Roadmap Solar Photovoltaic Energy 2014

h.srv naar boven



SEP

Spaans eiland draait voor 100 procent op groene stroom

jaar
29

Als je eenmaal het piepkleine Spaanse eilandje El Hierro hebt bereikt, is alle elektriciteit die je gebruikt 100 procent groen.

Er waren elk jaar 40.000 vaten diesel-olie nodig om de generatoren aan te drijven. Nu staat er een wind-en waterturbinecentrale die 87 miljoen euro heeft gekost. Tegen het einde van dit jaar zal de centrale instaan voor alle stroom op het eiland, dat 10.000 inwoners telt. Over zonnepanelen wordt nergens in het artikel gesproken.

Bron: demorgen.

r.dgf naar boven



SEP

1 GigaWatt-feest op zaterdag 13 september in Utrecht

jaar
2

Deze zomer bereikt Nederland de mijlpaal van 1 GW zonvermogen. Dat is voldoende om alle bewoners van Rotterdam een jaar van stroom te voorzien, en een goede reden voor een feestje. Daarom organiseren ODE, Energie-U, Hivos, Wij Krijgen Kippen en e-Decentraal op zaterdag 13 september van 9.30 tot 11.30 uur het 1 GigaWatt feest.

Op Sportpark Elinkwijk in Utrecht zal de wethouder officieel het gloednieuwe zonnepanelensysteem van U.S.V. Elinkwijk in werking stellen. En iedereen die heeft bijgedragen aan het bereiken van 1 GW, of in de toekomst wil zorgen voor meer zonvermogen in Nederland, is van harte welkom!

Kamerleden gaan met elkaar in debat over zonne-energie: hoe staat Nederland er een jaar na het vaststellen van Energieakkoord voor, en wat is er nodig voor een verdere groei van het zonvermogen?

r.dgf naar boven



AUG

Ondersteuning voor ZPV-kraam gevraagd

jaar
31

Ook in 2014 staat de ZPV met haar info-kramen op een flink aantal markten en braderieën. De meesten vinden plaats in Noord-Holland, maar ook in Brabant en Midden-Nederland zijn we actief. Op de Agenda is een groot deel van deze evenementen te vinden.

Op de markten verstrekt de ZPV informatie over alles wat met energiebesparing en PV-installaties te maken heeft. Een ander doel is uiteraard ledenwerving voor de vereniging.
Bij de info-kramen is een beperkt aantal vrijwillige leden actief. Zij verrichten behalve nuttig ook heel plezierig werk voor de vereniging. Er hangt altijd een gezellige en goede sfeer.

Om aan de vele evenementen mee te kunnen blijven doen, zoeken we nog enkele enthousiaste leden die af en toe willen helpen.
Hebt U meteen belangstelling, wilt U een keer 'proefdraaien' of wilt U eerst meer informatie over deelname aan de markt-activiteiten, neem dan contact op via ons mailadres: markten(at)zonnestroomproducenten.org

h.srv naar boven



AUG

Interessante PV potentieelstudie van het Planbureau voor de Leefomgeving

jaar
28

In een onlangs uitgebracht rapport hebben onderzoekers in opdracht van het Planbureau voor de Leefomgeving verschillende scenario's doorgerekend waarbij zonnepanelen een steeds grotere penetratie hebben. Op dit moment is ca 0,8 GWp aan capaciteit in ons land geïnstalleerd. Op de totale elektriciteitsproductie is dat 0,5%, een quantité négligeable. Ook in een 4 GWp scenario (rond 2020) is er weinig aan de hand. Pas bij 16 GWp geïnstalleerd vermogen zijn aanpassingen van het laagspanningsnet nodig en eventueel beperkende maatregelen op superzonnige zomerdagen. Heel leuk in het rapport is de doorrekening bij een maximaal scenario waarbij er liefst 150 GWp aan zonnepanelen aan de nationale elektriciteitsproductie bijdraagt. Op een zonnige zomerdag moeten dan alle (opslag en regel)zeilen worden bijgezet om het opgewekte vermogen te kanaliseren. De vonken spetteren dan bij wijze van spreken van de elektriciteitsdraden. U vindt het rapport hier

f.wld naar boven



AUG

Rosetta are you better ?

jaar
14

Het zal niemand ontgaan zijn: vorige week arriveerde na een reis van tien jaar de ruimtesonde Rosetta bij komeet Churyumov-Gerasimenko. Een deel van deze verkenner zal in november zelfs landen op de komeet voor nader onderzoek. Rosetta bevindt zich op dit moment nog ver buiten de baan van Mars.

komeetverkenner Rosetta

Op de website van ESA (European Space Agency) staan enkele gegevens over de zonnepanelen die Rosetta van elektrische energie voorzien. Het totale oppervlak van de 10 panelen is 64 m2. Het geleverde vermogen hangt sterk af van de afstand tot de zon, volgens de 'omgekeerde kwadratenwet'. De panelen leveren 850 Watt op 3,4 AE en 395 Watt op 5,25 AE. Eén AE is de afstand zon - Aarde, 150 miljoen km.

Uit deze gegevens volgt dat de panelen op Aarde ca. 165 W/m2 zouden leveren. De betere PV-installaties halen inmiddels ruim 200 W/m2. Wat in 2004 nog het neusje van de zalm was, dat heeft de jongste generatie ZPV-leden gewoon op het dak uitgestald: well, well, well...

Link:
ESA-informatie over de Rosetta orbiter (En)

h.srv naar boven



JUL

Prijs zonnepanelen stabiliseert volgens SMZ

jaar
31

Over het afgelopen jaar is de prijs van zonnepanelen vrijwel constant gebleven. Dat is de belangrijkste constatering na het uitgebreide onderzoek van de Stichting Monitoring Zonnestroom (SMZ). Gemiddeld kosten panelen inclusief BTW op dit moment € 1,06 per Wattpiek (Wp). Wel is er een behoorlijke spreiding tussen ca. € 0,65 en 2,43. Maar ook deze spreiding wordt steeds kleiner.

Stichting Monitoring Zonnestroom

Tussen 2011 en 2013 halveerden de prijzen nog ruim; die daling is nu voorbij. Ca. 40% van de PV-modules komt nu uit China, tegen prijzen die ca. 12% onder het gemiddelde liggen. De prijzen voor omvormers zijn eveneens gedaald, zij het minder spectaculair. Belangrijke conclusie voor investeerders, zowel particulier als ondernemer : in de meeste situaties is grid parity nu al bereikt, d.w.z. PV-installaties verdienen zichzelf ook economisch terug.

Links:
webartikel Prijs zonnepanelen stabiliseert van Stichting Monitoring Zonnestroom
document Marktinventarisatie zonnestroomsystemen januari 2014 van SMZ

h.srv naar boven



JUL

Metronieuws over PV-toename in Nederland

jaar
31

Ook bij het gratis dagblad Metro is de boodschap aangekomen: Nederland gaat massaal aan de zonnepanelen. In de uitgave van 28 juli verwent de krant haar lezers met de kop 'Recordaantal huishoudens met zonnepanelen op dak' (wat was alweer het vorige record...?). De redactie maakt melding van een onderzoek uitgevoerd door netbeheerder Stedin. In één jaar tijd is het aantal adressen met 'collectoren' (lees: panelen ...) gestegen van 125 naar 185 duizend. In de steden is de toename het grootst in Utrecht; Eindhoven sluit de top-10.

dagblad Metro

De gemeenten schrijven de stijging vooral toe aan subsidies en buurtcollectieven. Stedin vermoedt een veranderde houding van Nederlanders t.o.v. het energieverbruik. Volgens de netbeheerder is de slimme meter een belangrijk hulpmiddel bij deze bewustzijnsverandering...

h.srv naar boven



JUL

Fabricage PV-folie minder giftig

jaar
17

Zonnecellen op buigzame folie zijn veelzijdig toepasbaar. Als basismateriaal voor de cellen wordt niet silicium gebruikt, maar cadmiumtelluride, CdTe. Tijdens de fabricage wordt het dunne-film-materiaal 'gedoped' in het nogal giftige en ook dure cadmiumchloride, CdCl2. Onderzoekers van de universiteit van Liverpool hebben onlangs aangetoond dat het zout magnesiumchloride MgCl2 als vervanger tot dezelfde resultaten leidt voor de flexibele zonnecellen.

MgCl2 wordt onder andere als badzout gebruikt, en bij de productie van tofu uit soja. Het is dus niet giftig en bovendien ruim tien keer goedkoper dan cadmiumchloride. Dat geldt ook voor de verwerking van het afval.
De onderzoekers hebben ook nog andere zoutoplossingen voor het 'dopen' bekeken, waaronder keukenzout, NaCl. Helaas bleek dat minder gunstig voor het rendement.

Link
artikel (En) in Nature van 26 juni 2014

h.srv naar boven



JUL

Zoekfunctie en Twitter op ZPV-website

jaar
17

Sinds kort is het mogelijk om de ZPV-website te doorzoeken. In de rechter kolom is een invoerveld voor trefwoorden toegevoegd. Verder vindt U daar de link naar het ZPV-Twitter account. De tweets zijn openbaar; men hoeft dus zelf geen account te hebben.

Behalve de actuele (ruwe-) olieprijs is rechts een 'dia'-show te zien met daken van ZPV-leden. Wilt U daar ook bij staan, stuur dan een -liefst niet al te grote- foto naar webmaster(at)zonnestroomproducenten.org

h.srv naar boven



JUL

Filmtip

jaar
7

Tijdens de Algemene Ledenvergadering werd door één van de leden verwezen naar de film 'Das Leben mit der Energiewende' van Frank Farenski. Deze bioscoopfilm geeft in twee delen een originele kijk op de huidige energieproductie. Hij laat zien dat de 'Wende' noch vijandig noch duur hoeft uit te pakken voor de consument. Veel vooroordelen worden degelijk onderuit gehaald. De rol van overheid, grote energieproducenten en de media wordt kritisch onder de loep genomen. Absoluut het bekijken waard.

Daarnaast is er een TV-website getiteld 'Newslab' bij de film met een archief van inmiddels meer dan 50 afleveringen. Elke dinsdag om 19:30 uur is daar een nieuwe lifestream te bekijken.
Alle materiaal is duitstalig; de twee filmdelen duren elk ca. 1 uur 45 min.

Links
Das Leben mit der Energiewende deel 1
Das Leben mit der Energiewende deel 2 : 100 % regenerativ
Newslab-TV

h.srv naar boven



JUL

Algemene Ledenvergadering 2014

jaar
5

De Algemene Ledenvergadering 2014 van onze vereniging vond plaats in het paviljoen de Waterlely in Lelystad. Na een jaar hard werken door secretaris en penningmeester is de ledenadministratie nu geconsolideerd. Er hebben zich afgelopen jaar 107 nieuwe leden aangemeld. Vertegenwoordigers van de vereniging hebben deelgenomen aan het overleg in E-decentraal en aan de GVO conferentie, er is een Twitter account geopend, de reparatieservice heeft een aantal leden kunnen helpen door diverse defecte omvormers te repareren, er zijn 4 nummers van de nieuwsbrief verschenen. De vergadering werd besloten met een geanimeerde discussie over terugleveren, ferrarismeters, ervaringen in het veld, regeringsvoornemens en over ontwikkelingen in opslagtechnieken voor elektriciteit met name die gericht zijn op het overbruggen van de periode zomer-winter. De ZPV gaat vol energie het komende verenigingsjaar in onder een nieuw bestuur bestaand uit Remco de Graaff (voorzitter), Willem Wellinga (secretaris) en Doeko Hekstra (penningmeester).

f.wld naar boven



JUN

ZPV op de Volendammerdag

jaar
30

Volendammerdag 29 juni 2014
Op zondag 29 juni 2014 stond de ZPV prominent tijdens de Volendammerdag op de kade van de vissershaven van Volendam met onze kraam de werking en voordelen van zonnestroom aan het publiek uit te leggen. Voor de bevolking van de regio is de Volendammerdag een grote culturele happening met o.a. aan de Zeestraat en het Marinapark kraampjes met ambachten.
Volendammerdag 29 juni 2014

Onze kraam had een wel hele fraaie plaats aan de waterkant van het pittoreske palinghaventje.



De drie vrijwilligers (v.l.n.r. Roland Wiersma, Martin Kleinman en Cor Kempers) hebben een hele dag hard gewerkt, want bij het prachtige weer kwamen drommen nieuwsgierigen langs. Pure reclame voor zonnestroom en voor onze vereniging.Volendam






















f.wld naar boven



JUN

Uitnodiging ALV is aan de leden verstuurd

jaar
21

De uitnodiging voor de Algemene Leden Vergadering is deze week aan de leden verstuurd. Mocht U lid zijn en deze email niet gehad hebben, dan raden we U aan om eerst in de spam-folder van Uw e-mailprogramma te kijken. Is deze email daarin ook niet te vinden, dan kunt U contact opnemen met de secretaris. De email-adressen van het bestuur zijn links-boven onder het kopje 'ZPV-Home' te vinden.

r.dgf naar boven



JUN

Langste dag van het jaar

jaar
20

Op zaterdag 21 juni is het de langste dag van het jaar. Van 5:11 uur tot 21:58 uur is de zon te zien. Bij mooi zonnig en onbewolkt weer zou dit een dagrecord kunnen opleveren voor mensen met zonnepanelen.

r.dgf naar boven



JUN

Datum en lokatie ALV bekend

jaar
1

Op zaterdag 5 juli houdt de ZPV haar jaarlijkse Algemene Leden Vergadering. Deze keer vindt de bijeenkomst plaats in Lelystad, van 13:00 t/m 16:00 uur. Alle leden krijgen nog een uitnodiging.

r.dgf naar boven



JUN

Onderzoek Universiteit Utrecht naar lokale opslag bij woningen

jaar
1

Via de Universiteit Utrecht kregen we de vraag of we mee wilden werken aan een onderzoek naar lokale opslag bij woningen of in de buurt. Onderstaand hun uitleg en de link naar de enquête, die iedereen mag invullen, voor 10 juni 2014.

"We doen via de Universiteit Utrecht onderzoek naar de mogelijkheid van een product of dienst op het gebied van energieopslag in een woning of buurt. Hiervoor zijn we geïnteresseerd in uw mening over specifieke eigenschappen voor een product.

Huishoudens met zonnepanelen kunnen momenteel elektriciteit “salderen”. Dit betekent dat je voor aan het net geleverde elektriciteit dezelfde prijs krijgt als de prijs die je betaalt voor elektriciteit die je van het net neemt. Omdat deze regeling kostbaar is zal salderen (in zijn huidige vorm) op de lange termijn verdwijnen. In dat geval krijg je voor teruggeleverde elektriciteit de marktprijs welke rond de 7 eurocent per kWh ligt. Een verlies van 15 eurocent. De meeste elektriciteit wordt geproduceerd in de middag. Dat is precies het moment dat je gebruik laag is. Je overschot lever je aan het net waar je nu dus 22 cent voor krijgt maar wanneer salderen wordt afgeschaft slechts 7 cent. Dit zou voor een gemiddeld huishouden neerkomen op een verlies van ongeveer €300,- op jaarbasis. Het zou voordelig kunnen zijn om deze elektriciteit op te slaan voor eigen gebruik ’s avonds.

We willen u vragen om deze vragenlijst zo goed mogelijk in te vullen zodat we een goed overzicht kunnen krijgen van de meest relevante aspecten. Als u geïnteresseerd bent in de uitkomst van deze vragenlijst, laat dan aan het eind van de enquête uw e-mailadres achter."

r.dgf naar boven



MEI

'Tel de zon' tijdens de Solar Days van 12 t/m 18 mei

jaar
5

De Stichting Monitoring Zonnestroom organiseert tijdens de Solar Days de actie ‘Tel de Zon'. Met deze actie vraagt deze de eigenaren van zonnestroominstallaties om één week bij te houden wat de opbrengst van hun systeem is. Om er voor te zorgen dat een zonnestroomsysteem goed werkt, is het belangrijk dat een systeem goed geïnstalleerd is. Hoewel veel eigenaren de mogelijkheid hebben om hun geïnstalleerde systemen te monitoren, vinden eigenaren het lastig de gemeten data te interpreteren, omdat ze geen referentie hebben. Een typische vraag hierbij is "komt een lagere opbrengst doordat de instraling minder is geweest of functioneert het systeem niet goed?". Aan de deelnemers wordt gevraagd om vóór en na deze week de meterstand (cumulatief geproduceerde kWh) op hun omvormer door te geven. De Stichting Monitoring Zonnestroom zal deze gegevens, gecombineerd met gegevens over de plaatselijke hoeveelheid zonneschijn, voor elke installatie een korte analyse maken van de prestatie van het systeem. Zodoende kunnen eigenaren inschatten of hun systeem goed functioneert. Mochten de prestaties tegenvallen, dan doet de stichting suggesties over wat er beter zou kunnen.

r.dgf naar boven



APR

60 jaar silicium zonnecellen

jaar
26

Vandaag is het op de kop af 60 jaar geleden dat in de New York Times een artikeltje werd gepubliceerd over een nieuwe uitvinding, de silicum zonnecel. Er bestond al lichtgevoelig materiaal, met name selenium werd toegepast voor lichtmeting in de fotografie. De introductie van silicium als materiaal voor zonnecellen betekende een revolutie op het gebied van fotovoltaische omzetting: liefst 6%. Hiermee kon men elektrische apparaten van een zwaarder kaliber laten werken dan een eenvoudige lichtmeter. De eerste toepassing was in de militaire ruimtevaart om elektronica van stroom te voorzien. Pas in de jaren '90 kwamen de eerste 'aardse' toepassingen beschikbaar, vooral na de ontwikkeling van robuuste net-omvormers. Rond de eeuwwisseling kwamen de eerste zonnepanelen bij huishoudens op daken te liggen zoals die nu met tienduizenden eigenlijk overal te zien zijn.

f.wld naar boven



APR

Sterke groei zonnepanelen in 2013

jaar
22

NOS.nl vermeldt een explosieve groei van het aantal zonnepanelen over het jaar 2013. De CBS-jaarcijfers komen pas eind mei beschikbaar; nu wordt echter al duidelijk dat er een dikke verdubbeling heeft plaatsgevonden van het opgestelde PV-vermogen.

De NOS heeft alvast Peter Segaar (Polder PV en ZPV) geraadpleegd voor een analyse. Volgens hem hebben vooral particulieren het licht gezien. Maar ook bedrijven en openbare gebouwen zoals scholen worden steeds vaker van zonnepanelen voorzien.

Links:
bericht op NOS.nl
Polder PV van Peter Segaar

h.srv naar boven



APR

Wachten op PV-subsidie snijdt geen hout

jaar
17

In haar column op nuzakelijk.nl analyseert Roebyem Anders onze vaak kortzichtige kijk op de aanschaf van zonnepanelen: we doen pas mee als er subsidie aan te pas komt. Dat we zonder hulp van de wispelturige overheid vaak beter af zijn, laat zij met wat rekenvoorbeelden zien.

De conclusie van Roebyem Anders: het uitstellen van de aanschaf van een PV-installatie is niet zinvol. Subsidies vertroebelen het zicht op zonnepanelen.

Met dank aan Michiel Groen

h.srv naar boven



APR

TNO over bevestiging zonnepanelen

jaar
2

In een persbericht van 25 maart 2014 stelde TNO dat de montage van zonnepanelen op hellende daken van woningen volgens de panlattenmethodiek risicovol is omdat de panlatten-methode daarvoor niet geschikt zou zijn.

Op 31 maart onderkent TNO dat die kwalificatie onvoldoende onderbouwd is en trekt daarom dat bericht in. Montagesystemen die voldoen aan de bouwregelgeving, ondersteund door certificering, bieden voldoende waarborgen.

Storm in een zonnig glas water...

Het brengt ons echter wel tot het advies: Mocht U nog geen zonnepanelen hebben (en dat toch wel willen) en een oud huis, en U gaat toch in het kader van het onderhoud nieuwe dakpannen leggen, controleer dan gelijk hoe stevig de panlatten zijn. Zowel zonnepanelen als zonnecollectoren voegen toch weer een aantal kilo's gewicht toe aan het dak, en dan is het plezierig om te weten dat het dak dit aankan.

r.dgf naar boven



MRT

Solar Days op 12 t/m 18 mei 2014

jaar
23

Op 12 t/m/ 18 mei worden weer de Solar Days gehouden waarbij particulieren en bedrijven evenementen over zonne-energie organiseren. Bij particulieren gebeurt dat meestal d.m.v. een open huis waarbij iedereen kan zien hoe een zonnestroominstallatie eruit en hoe deze werkt, met uitleg van de bewoner(s). Op de Solar Days website kunt U op de kaart zoeken waar er bij U in de buurt een evenement is.

De ZPV roept alle leden en niet-leden op om zelf een open huis te organiseren en zich aan te melden op de Solar Days website.

r.dgf naar boven



JAN

Onbeperkt salderen toegevoegd in electriciteitswet

jaar
22
Per 1/1/2014 is artikel 31c van de electriciteitswet zodanig aangepast dat onbeperkt salderen voor duurzame electriciteit is toegestaan. Opvallend genoeg is het nu ook mogelijk geworden om niet-duurzame electriciteit te salderen tot een maximum van 5000 kwh. Ook artikel 95c van de electriciteitswet is aangepast:"Bepalingen die zijn opgenomen in overeenkomsten inzake levering van elektriciteit aan afnemers die beschikken over een aansluiting op het net met een totale maximale doorlaatwaarde van ten hoogste 3*80A en die tot doel hebben de opwekking van duurzame elektriciteit te verbieden zijn onverbindend."

r.dgf naar boven



JAN

BTW-stappenplan Milieu Centraal

jaar
9

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft een stappenplan gepubliceerd voor particulieren die BTW terug willen vragen over de aanschaf van zonnepanelen (zie onze eerdere berichten). Zoals bekend, geldt de belastingregel als reactie op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Men kan de BTW nog terugvragen met terugwerkende kracht vanaf 20 juni 2013, de datum van het vonnis.

Ook de ZPV krijgt veel vragen over de nieuwe BTW-maatregel. Men wil vooral weten of er een verplichting bestaat voor particuliere PV-eigenaren om zich als ondernemer aan te melden bij de belastingdienst. Formeel is dat inderdaad het geval, maar er geldt een praktische ondergrens (citaat belastingdienst):

"Alleen voor zonnepaneeleigenaren geldt dat zij zich niet hoeven aan te melden als ondernemer zolang het saldo BTW-bedrag (te betalen BTW over uw omzet na aftrek van de voorbelasting (BTW) op de aanschaf en installatie van de zonnepanelen) over een kalenderjaar € 1.345 of minder is."
Veruit de meeste PV-bezitters hoeven zich dus niet aan te melden.

Wie echter na 20 juni 2013 een PV-systeem heeft aangeschaft -of dat in de komende tijd wil gaan doen- en BTW over deze aanschaf wil terugvragen, kan dat handig doen met het concrete stappenplan van Milieu Centraal. Men kan de daardoor verplichte, administratieve ondernemers-aangiftes tegen betaling overlaten aan gespecialiseerde bureau's. Het is gelukkig ook mogelijk om de aangiftes te beperken tot pakweg één jaar, en daarna via de 'Kleine Ondernemers Regeling' ontheffing aan te vragen voor het vervolg. Zelfs een kant-en-klare tekst voor deze aanvraag ontbreekt niet in het stappenplan.

Document: veel gestelde vragen over de BTW-regeling op rijksoverheid.nl

h.srv naar boven



De archieven van - 2022 - 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009

doorzoek ZPV-site



ZPV op social media

ZPV op Twitter ZPV op Facebook


ZPV-daken



Prijs van ruwe olie