Home
het nieuwsoverzicht
de agenda van ZPV
ZPV-werkgroepen
de nieuwsbrieven Power to the People
info over subsidies
info over salderen
FAQ`s: veelgestelde vragen
techniek
Reparatie Service
links naar PV-websites
lid worden
donaties
contact met ZPV opnemen
archief met nieuwsberichten


Archief 2015

In dit archief vindt U alle nieuwsberichten vanaf 1 januari 2009.
2022 - 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009
DEC

Duurzame subsidies voor particulieren in 2016

jaar
31

Particulieren die in 2016 een zonneboiler, warmtepomp, houtpelletkachel, biomassaketel laten installeren kunnen aanspraak maken op subsidie. De bedragen kunnen behoorlijk oplopen. De regeling is gepubliceerd in de Staatscourant van afgelopen 15 december.

f.wld naar bovenDEC

NEN 1010 gewijzigd m.b. zonnestroom

jaar
19

Normblad NEN 1010 is onlangs gewijzigd. Dit heeft gevolgen voor aansluiten van omvormers van zonnepanelen op het net. Aanluiting van een omvormer op een bestaande gecombineerde eindgroep is onder de nieuwe NEN 1010 toegestaan. Net als in de oude situatie stelt de nieuwe norm dat invoeding op een gecombineerde eindgroep is toegestaan onder een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden houden in de praktijk een verruiming in: er mag in de meeste gevallen ruim 9 A worden teruggevoed. De stekker-stopcontactverbinding is onder de nieuwe norm niet langer toegestaan. Bij invoeden op een aparte eindgroep blijft deze verbinding overigens wel geoorloofd. Bij nieuwbouwwoningen en bestaande woningen met een 16A eindgroep uitgevoerd volgens de meest gangbare installatiemethoden mag tot 9A (2kW AC vermogen) worden ingevoed. Een wasmachine / PV onderverdeler is niet meer nodig. De omvormer moet wel ‘vast’ worden aangesloten. Voor bestaande woningen blijft het ook na juli 2016 toegestaan om één kleine PV omvormer tot 2,25 A via een stekker/stopcontactverbinding op een eindgroep aan te sluiten.
bron bericht: Mastervolt

f.wld naar bovenDEC

Petitie tegen belasting op zonnestroom

jaar
16

Minister Kamp wil het salderen van zonnestroom vanaf 2017 beperken. Vooruitlopend op de dreigende wetgeving kan men zijn ongenoegen hierover nu al kenbaar maken: op zonnestroombelastingvrij.nl staat een petitie. Het doel: 50000 handtekeningen om de -in 2017 nieuwe- Tweede Kamer ervan te overtuigen dat zonnestroom belastingvrij moet blijven.

h.srv naar bovenDEC

300 MW zonnepark in Frankrijk geopend

jaar
1

Vandaag is uitgekiend op de eerste dag van de Parijse Klimaatconferentie bij Bordeaux een zonnestroompark in gebruik genomen met een omvang van liefst 300 megawattpiek. Hiermee is het park het grootste van Europa. Het bijzondere is dat de geproduceerde stroom wordt geleverd voor een prijs van 10,5 eurocent per kilowattuur (bij een contractduur van 20 jaar). Dit is een prijs die 1/3 lager is dan voor de geplande kerncentrale Hinkley Point (UK). Bron: IB Times UK

f.wld naar bovenOKT

Wat als je omvormer het niet doet ?

jaar
19

In dat geval, is het zinvol om eerst eens in de meterkast te kijken of de zekering van de elektriciteitsgroep waarop de omvormer is aangesloten het nog wel doet. Ook de aardlekschakelaar van die groep kan zijn uitgevallen. Als dit allemaal niet het geval is, dan heeft de ZPV voor leden een reparatieservice.

r.dgf naar bovenSEP

Vergoeding postcoderoosregeling stijgt

jaar
15

Bij de presentatie van de Miljoenennota is bekend geworden dat de korting op de energiebelasting voor de postcoderoosregeling stijgt van 7,5 cent per kilowattuur naar 9,0 cent per kilowattuur in 2016.

r.dgf naar bovenJUL

Hillary Clinton maakt duurzame plannen bekend

jaar
29

Hillary Clinton, kandidaat namens de Democratische partij voor het presidentschap van de Verenigde Staten, heeft onlangs haar plannen bekend gemaakt over opwekking van energie uit hernieuwbare bronnen mocht ze president worden. Onder president Obama is het doel om in 2027 25% van het energieverbruik te dekken via hernieuwbare opwekking; Clinton wil dit opvoeren naar 33%. Hiervoor denkt ze o.a. aan verzevenvoudiging van het huidige geinstalleerde vermogen voor zonne-energie (o.a. een half miljard zonnepanelen). Bronnen: Bloomberg en The Guardian.

f.wld naar bovenJUN

Minister Kamp gebruikt geld uit budget duurzame energie voor gaswinning

jaar
16

Volgens NRC gebruikt minister Kamp geld uit de begrotingsreserve van het budget van duurzame energie om maatregelen te nemen om de negatieve effecten van de gaswinning in Groningen te compenseren. Dit zou blijken uit de Voorjaarsnota van het kabinet.

r.dgf naar bovenJUN

Utrecht uitgeroepen tot Solar City 2015

jaar
6

De verkiezing van Solar City 2015 is georganiseerd door Stichting Solar Days in het kader van de Solar Days (1-7 juni). Er waren drie kandidaten; Wageningen, Delft en Utrecht. Uit deze drie genomineerden is uiteindelijk Urtrecht als winnaar uit de bus gekomen. Doorslag heeft gegeven de betrokkenheid van de gemeente, het programma Utrechtse Energie en de talrijke buurtinitiatieven. Gefeliciteerd, Utrecht!
bron: UtrechtNieuws

f.wld naar bovenMEI

Tel de zon in juni

jaar
9

Tussen 1 en 7 juni kunt u net als vorig jaar de opbrengst van uw zonnestroom installatie doorgeven bij Tel de Zon.

Zij vragen van u de gegevens over uw installatie: hoeveel panelen, oriëntatie en waar uw installatie in Nederland staat. In de week van 1-7 juni geeft u aan Tel de Zon door hoeveel zonnestroom uw systeem heeft opwekt.

Na deze week ontvangt u van Tel de Zon per email een oordeel over de prestaties van uw systeem. Hiermee heeft u een indicatie van de opbrengst en de prestatie van uw systeem en een inzicht in hoe uw systeem presteert in vergelijking met andere systemen in Nederland.

r.dgf naar bovenMEI

ALV datum en locatie

jaar
5

Op zaterdag 6 juni zal de ZPV haar jaarlijkse ledenvergadering houden in Zwolle. Leden krijgen nog per email een uitnodiging met meer gegevens.

r.dgf naar bovenAPR

ACM tikt Energieleveranciers op de vingers

jaar
17

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) constateert in een onderzoek: Veel energieleveranciers informeren consumenten met een zonnepaneel onvoldoende over saldering en teruglevertarieven. De methode die leveranciers hanteren bij het salderen en de tarieven die zij de consument bieden als deze elektriciteit teruglevert blijken wel in orde.

r.dgf naar bovenMRT

Fabrikant waarschuwt voor mogelijk defecte panelen

jaar
27

De Duitse firma AS Abwicklung und Solar-Service AG die de zaken afwikkelt van de voormalige zonnepanelenfabrikant ALEO, heeft een waarschuwing gepubliceerd met betrekking tot zonnepanelen die zijn verkocht onder de merken Aleo Solar en SMD, typenummers S_02, S_03 en S_73. Door een constructiefout kunnen de deksels van de junction boxen (aansluitdozen) loskomen en bestaat er kans op electrocutie van personen die per ongeluk met de blootliggende draden in aanraking komen.
Informatie vindt u op de website zonnepanelen-veiligheid.eu. Men kan ook bellen met de hotline: 020-2623209. Er is overigens geen gevaar van brand.

f.wld naar bovenMRT

Zonsverduistering zorgt voor PV-productiedip in Duitsland

jaar
21

De zonsverduistering van gisteren zorgde dankzij het zonnige weer in Duitsland voor een prachtige dip in de productiegrafiek die door de omvormerfabrikant SME wordt bijgehouden. Deze productiegrafiek is een schatting van de totale Duitse zonnestroom-productie. Op een gewone mooie dag is de curve klokvormig met een duidelijke piek rond het middaguur. Gisteren echter werd in de ochtend de stijgende lijn in de productie afgebogen door de zonsverduistering, bereikte een dieptepunt rond het hoogtepunt van de eclips, en steeg toen weer snel. Rond 11:30 was de zonsverduistering voorbij en was de nationale Duitse PV-stroomproductie weer helemaal op peil. Het was een fikse dip: ongeveer 6 GW aan vermogen. Zo'n dip vertegenwoordigt toch wel een reusachtige niet-geproduceerde hoeveelheid elektriciteit, vergelijkbaar met het topvermogen van 10 kerncentrales van het type-Borssele, ofwel twee-en-een-half maal de output van de grootste Engelse kolencentrale, Drax Power Station in Yorkshire (7% van de Britse elektriciteitsproductie). U vindt de dagelijkse Duitse PV-productie real time op de website van SMA, de Duitse omvormerproducent

naar bovenFEB

Telegraaf vreest zonsverduistering

jaar
26

De Telegraaf plaatste een artikel, dat begon met: "Elektriciteitsbedrijven in heel Europa kijken met angst en beven naar 20 maart: op die vrijdag zal Europa grotendeels in het duister zitten." De kop in grote zwarte chocoladeletters in het papier dagblad was nog dreigender: "ZONNEPANIEK!".

Bij de landelijke netbeheerder Tennet is er van paniek geen sprake. Ze hebben zich al lang voorbereid op een zonsverduistering. Met de huidige wetenschappelijke kennis zie je een zonsverduistering al jaren ervoor aankomen.

r.dgf naar bovenFEB

Lokale zon-intensiteit-voorspelling

jaar
18

Op Buienradar kon je al tijden buien bekijken. Vorig jaar zijn ze op Zomerradar ook begonnen met actuele gegevens over zon-intensiteit (in Watt per vierkante meter) te publiceren. Recent is daar de mogelijkheid bijgekomen om een voorspelling van de zon-intensiteit voor de komende drie uur te zien, per woonplaats.

r.dgf naar bovenJAN

Nieuwsbrief Power to the People nr.4 is klaar

jaar
5

Met lichte vertraging doch gepaste blijdschap geven we kennis ... de vierde nieuwsbrief Power to the People van 2014 is uit. Wederom een welgevuld en veelzijdig exemplaar. Enkele onderwerpen uit het ZPV-lijfblad: de 280 Wp-panelen komen eraan, Duitsland is geen PV-koploper meer, negen maanden ervaring met een BMW i3, zonne-energie per fietspad en nog veel meer. Alle leden ontvangen de nieuwsbrief spoedig in hun mailbox. De redactie wenst U veel leesplezier.

h.srv naar bovenDe archieven van - 2022 - 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009

doorzoek ZPV-siteZPV op social media

ZPV op Twitter ZPV op Facebook


ZPV-dakenPrijs van ruwe olie