![]() |
|||
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Omvormers
Omvormers (inverters) zijn elektronische apparaten die de gelijkstroom uit de zonnepanelen omzetten in wisselstroom die aan het lichtnet wordt toegevoegd. Omvormen is bepaald geen sinecure. Nog niet zo lang geleden waren omvormers hopeloos lompe en inefficiënte apparaten. Moderne omvormers zijn wondertjes van elektronisch ontwerp en omzet efficiëntie. Ze bevatten meestal een microprocessor om aan maximum power point tracking te doen (de MPP uitrekenen welke de beste verhouding levert tussen spanning en stroomsterkte). Bovendien moet de geproduceerde wisselstroom gesynchroniseerd zijn met de frequentie van het lichtnet. Er zit dus firmware in omvormers. De apparaten moeten lang mee en worden als ze achter de panelen op het dak zijn gemonteerd aan stevige temperatuurwisselingen blootgesteld. Ze kunnen dus haperen, in storing gaan, gekke dingen gaan doen of helemaal de geest geven. Omvormers zijn in feite de zwakste schakel in de PV keten. Hierom moeten omvormers volgens ons altijd onder het dak zijn gemonteerd, op een plek waar een monteur er gemakkelijk bij kan voor inspectie, onderhoud of vervanging. Hebt u ook problemen met een omvormer: stuur een e-mail naar:voorzitter (apestaart) zonnestroomproducenten.org ProblemenRegelmatig melden leden van de ZPV aan het bestuur dat ze problemen hebben met omvormers. Deze meldingen worden systematisch bewaard om te kunnen overleggen met de leverancier en/of fabrikant. Wij publiceren op deze pagina problemen met inverters. Staat uw type omvormer niet in het volgende lijstje, dan zijn er bij ons [nog] geen problemen met dit type bekend !
![]() Reparatie ServiceHeeft u en defecte omvormer die niet (meer) onder een garantie regeling valt? Voor die gevallen is de ZPV begonnen met een Reparatie Service.![]() Mastervolt Soladin 120De Soladin 120 is een kleine omvormer voor montage binnenshuis. Het is de verbeterde opvolger van de Sunmaster 130 uit 1995. Het maximum vermogen is volgens de fabrikant 100 W, maar wij hebben nooit meer dan 90 W output gemeten. Totnogtoe heeft de ZPV zegge en schrijve drie meldingen gekregen van een Soladin 120 die stuk was. Ze werden prompt door de leverancier vervangen. Omdat er meestal net zoveel Soladins zijn als er panelen op het dak liggen, kan de eigenaar door eenvoudig verwisselen gemakkelijk vaststellen dat een Soladin stuk is. Let op het groene LEDje. Indien dit niet knippert of continu rood brandt terwijl de LEDjes op de Soladins van de overige panelen wèl groen knipperen, dan is het waarschijnlijk goed mis. Omdat een Soaldin 120 geen uitleesmogelijkheid heeft, moet men met een opbrengstmeter aan de slag om het geleverde vermogen te meten (per slot van rekening kan het LEDje stuk zijn). Betreffende Soladin was door NUON geleverd in een doe-het-zelf pakket. Aanmelding van de storing via het beruchte NUON Customer Care Center werd gevolgd door een melding van NUON dat er over een maand actie zou worden ondernomen. De service van NUON is dus niet bepaald vlot te noemen. Exendis Gridfit 250De Gridfit 250 van Exendis is een zogenaamde stringinverter, dat wil zeggen dat men een aantal zonnestroompanelen in serie aan één omvormer hangt. Het getal 250 staat voor het afgegeven maximale vermogen, namelijk 250 watt.
Er is geen uitleesmogelijkheid op een paar LEDjes na die op een onmogelijke plaats zitten. Men kan de productie van een Gridfit omvormer (net als andere omvormers) gemakkelijk meten door een opbrengstmeter te plaatsen tussen de omvormer en het stopkontakt. Alle Gridfit 250's met serienummers onder 10.000 zijn in 2002 gratis teruggeroepen door de fabrikant wegens een probleem met de firmware waardoor sommige omvormers op halfbewolkte dagen met zo nu en dan een wolkje voor de zon voortdurend 'reset' pleegden (uitschakelen en weer inschakelen). Hierdoor was de prestatie niet wat het moest zijn. 30 juni 2004 - Probleem met "resettende" GridfitsGeachte mevrouw, heer, 10 april 2004 - HorrorstoryEr was iemand die 4 panelen van 105 Wattpiek op het dak van zijn huis kreeg gelegd met 1 [één (!)] Exendis Gridfit 250 omvormer er aan. De eerste de beste zonnige voorjaarsdag ging die omvormer prompt stuk. Dat stukgaan lag niet aan de arme omvormer of aan de fabrikant ervan, maar aan de oliedomme installateur die dacht dat 420 Watt-piek op een zonnige dag niet een omvormer van 250 W overbelast. Schande, installateur! Soladin 600![]() De Soladin 600 staat bekend als een betrouwbaar werkpaard van Mastervolt. Geschikt voor vermogens tot ca. 600 W (whatt's in a name...). Vanwege zijn 7 felgele indicatie-LED-grijns en (destijds) nogal luidruchtige karakter ook bekend als Darth Vader. Prima materiaal voor een kleine installatie van 3 à 4 panelen. Half januari 2011 ontstond rumoer: De firma Mastervolt raadt eigenaren van Soladin 600 omvormers - gefabriceerd tussen 2006 en 2008 - aan om het apparaat onmiddelijk buiten bedrijf te stellen en aan te melden voor gratis vervanging. Het gaat om serienummers beginnend met U5, U6, U7, U8, U9, UO, UN, UD, V1, V2, V3, V4, V5, V6, V7, V8, V9, VO, VN, VD, W1, W2, W3, W4, W5, W6, W7, W8 en W9. Bezitters worden (meestal !) via hun leveranciers en/of stroomproducent per brief op de hoogte gebracht. Volgens Mastervolt kan een bepaalde component in de omvormer oververhit raken; dat kan tot storing, rook of zelfs brand leiden. Via hun recall-website kan de eigenaar via een drie-stappen-plan gratis aan een nieuw exemplaar komen. Doorsnee wachttijd tussen uitschakelen (defect) en inschakelen (nieuw) bedraagt drie weken. ![]() |
doorzoek ZPV-site![]() ZPV op social media![]() ![]() ![]() ![]() ZPV-daken![]() Prijs van ruwe olie![]() |