Home
het nieuwsoverzicht
de agenda van ZPV
ZPV-werkgroepen
de nieuwsbrieven Power to the People
info over subsidies
info over salderen
FAQ`s: veelgestelde vragen
techniek
Reparatie Service
links naar PV-websites
lid worden
donaties
contact met ZPV opnemen
archief met nieuwsberichten


Slimme meter

Sinds 1 januari 2012 gaan netbeheerders slimme meters plaatsen. De netbeheerder plaatst de komende jaren in de volgende gevallen slimme meters:

Een slimme meter van Kamstrup. Rechtsboven de P1 poort, met daarop een datakabel aangesloten
 • nieuwbouw,
 • grootschalige renovatie,
 • reguliere vervanging,
 • verbetering van het energielabel met minimaal twee niveaus,
 • wanneer de woning tenminste energieklasse B krijgt,
 • op aanvraag van de consument zelf.

Een slimme meter heeft voor electriciteit 4 telwerken:

 • afname hoog tarief
 • afname laag tarief
 • teruglevering hoog tarief
 • teruglevering laag tarief

U kunt met een slimme meter dus zonnestroom terugleveren. U moet met een slimme meter dan admistratief salderen, d.w.z. Uw energieleverancier moet m.b.v. de 4 meterstanden de saldering uitvoeren. Kijk wel uit: In de Elektricteitswet (artikel 31c) staat niets vermeld over verschillende tarieven! U moet dus zelf Uw energieleverancier laten uitleggen hoe de saldering precies wordt uitgevoerd.

Krijgt u een aanbod om uw gasmeter en uw elektriciteitsmeter te vervangen door een slimme meter? Dan kunt u kiezen uit de volgende mogelijkheden:

 • De slimme meter weigeren. Dat dit mag, is door het ministerie van EL&I bevestigd, zie de brief aan de branchevereniging. De meter wordt dan niet geplaatst.
 • De slimme meter staat uit. De meter wordt dan wel geplaatst, maar wordt administratief uitgezet, d.w.z. deze wordt niet op afstand uitgelezen.
 • De slimme meter staat aan. De meter wordt dan wel geplaatst, en wordt op afstand uitgelezen.

Als U ervoor kiest om een slimme meter te laten plaatsen, zorg er dan voor dat er een P1 poort op zit. Op deze poort kan een datakabel worden aangesloten (zie foto hierboven). De P1 poort geeft elke 10 seconden informatie over o.a. electriciteitsverbruik en -teruglevering. In de nabije toekomst zullen er displays op de markt verschijnen die deze informatie in grafieken e.d. kunnen weergeven. Zie voor meer consumenten informatie hierover de consuwijzer.nl. De Algemene maatregel van Bestuur over de slimme meter is te vinden op wetten.overheid.nl.

Mocht U van Uw netbeheerder een brief krijgen dat er een slimme meter geplaatst gaat worden, dan zou de ZPV graag een kopie van die brief ontvangen. We hebben nog geen signalen gehad dat netbeheerders bij bestaande huizen slimme meters aan het plaatsen zijn, en we zijn erg benieuwd naar de informatie die er vanuit de netbeheerders wordt gegeven.


Als U een slimme meter wilt laten plaatsen en U wilt zelf de meter gaan uitlezen via de P1 poort, en U heeft de keuze tussen een Kamstrup en een Iskra MT 371, kies dan de Iskra. Deze levert via de P1 poort bij de kWh registratie ook getallen achter de komma. (Zie Tweakers.net voor het oorspronkelijke bericht.)"


Uit een persbericht van Enexis, augustus 2012:
De plaatsing van slimme meters is per 1 januari 2012 gestart met een sectorbrede kleinschalige uitrol. In het eerste halfjaar werden op ongeveer 40.000 adressen slimme meters geplaatst in het kader van geplande metervervangingen en nieuwe aansluitingen. Het aantal plaatsingen op verzoek van klanten bleef nog beperkt.
Bron: halfjaarbericht 2012 Enexis.

Opwek, verbruik en slimme meter

Naar aanleiding van de observatie van één onzer leden het volgende.
De telwerken van de slimme meter worden alleen actief wanneer er op enig moment een verschil is tussen afname en productie van elektriciteit. Een voorbeeld.
Als Uw panelen op een bepaald moment b.v. 600 Watt opwekken en alle apparatuur in huis op hetzelfde moment ook 600 Watt verbruikt, zullen beide telwerken niets registreren: U verbruikt gewoon Uw eigen zonnestroom.
De telwerken van een slimme meter doen dan hetzelfde als wat een ouderwetse ferrarismeter doet: stilstaan.


Laatste wijziging: 7 september 2012
naar boven


doorzoek ZPV-siteZPV op social media

ZPV op Twitter ZPV op Facebook


ZPV-dakenPrijs van ruwe olie